11 Tahun Di Ke Bumi, Js4d Pasangan Guru Al-Quran Ini Masih EI0k Dan Berbau Harum. Subhanallah

AL-QURAN yang diturunkan sejak 1,400 tahun dahulu menjadi panduan umat Islam untuk dibaca, diamaIkan dan difahamkan.

Abdullah bin ‘Amr Radhiyallahu anhu berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Dikatakan kepada orang yang membaca al-Quran nanti, ‘Bacalah dan naiklah serta tartilan sebagaimana engkau di dunia mentartilnya kerana kedudukanmu adalah pada akhir ayat yang engkau baca.” (Hadis diriwayatkan Abu Daud, at-Tirmizi dan Ibnu Hibban dengan sanad hasan).

Malah kelebihan mengamalkan Al-Quran walau hanya dibacakan satu ayat, ia akan dilipatgandakan menjadi 10 kebajikan.

DaIam satu hadis, Abdullah bin Mas’ud menyatakan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

“Sesiapa membaca satu huruf daripada al-Quran maka dia melakukan satu kebajikan. Dan satu kebajikan itu dilipatgandakan sepuluh kali. Saya tidak mengatakan Alif Lam Mim itu satu huruf, melainkan Alif itu satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.” (Sunan Tirmizi).

Malah daIam satu hadis diriyawatkan oleh Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

“Orang yang membaca al-Quran dan menjaganya (membacanya dengan betul dan mengamalkannya) akan bersama para malaikat yang mulia. Adapun orang yang membaca al-Quran dengan sungguh-sungguh dan mengalami kesulitan, dia akan mendapat dua pahala.” (Sahih Bukhari dan Muslim).

Ternyata orang yang memuliakan al-Quran, Allah memuliakan dirinya termasuk di alam baqa’.

Baru-baru ini, tular di media s0sial kisah sepasang suami isteri, Haji Md Raof yang jn4zahnya masih utuh termasuk kburnya berbau harum meskipun sudah 11 tahun di ke bvmikan.

Penemuan js4d ini mula tular ketika pr0ses pengg4lian semula kbur lama bagi pembinaan Projek Lebuhraya Segamat, Johor.

Js4d pasangan suami isteri yang mengajar al-Quran ini ditemui masih elok, tidak mereput seperti mana pr0ses semulajadi jsad yang akan mula pecah perut selepas tiga hari dikebumikan maIah kain kapan yang membalut jn4zah ini masih utuh dan diseIaputi lumpur t4nah.

Dari perkongsian orang ramai yang menyaksikan kerja pengalihan kbur Iama itu, mereka mengakui ianya adalah kejdian benar.

Kata mereka yang menyaksikan kejdian ini, js4dnya berbau harum semerbak dalam lingkungan perkburan itu.

Salah se0rang cucu kepada guru mengaji ini, Danial-Saini turut berk0ngsi kisah ini di Instagram miliknya.

Ada beberapa yang ditemui mempunyai jas4d sempurna, kapan ditukar baru. Tapi selepas mereka jumpa 1st jsad sempurna, banyak ahli keluarga cuba eIakkan bagitau.

Pasal orang terlampau ramai berkemurun yang akan menyusahkan kami untuk uruskan jn4zah.

Arwh tokbak 1st time 1998 kebumi oleh anak anak dia, kali ke-2 2013 oleh cucu-cucu dia.

Arwah tok topah pula 1999 dikebumi oleh cicit2 dia 2013

Alhamdulillah dapat pegang kedua-dua jas4d dan lepaskan rindu.

Tapi kita keluarga anggap semua sama, takan nak cakap saudara lain tak cukup amaIan kan? Mereka pun saudara kami jugak.

Akhir Kata

Apa yang pasti, setiap kejdian adalah atas aturan Allah taala. Malah Allah turut berjanji, siapa yang melebihkan akhirat dan tidak mengejar dunia akan diberikan kelebihannya.

Sumber dan rujukan: Satupersingaham / nzdigital

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini