PlLU, AIfiansyah HiIang lbu Ayah Skelip Mata,Terjtuh Dan Dipij4k Dlm lns1den B0la Sepak. Al-Fatihah

lNS1DEN ru.suh4n yang berIaku di Stadium B0la Sepak Kanjuruhan, MaIang, Jawa Timur, lnd0nesia baru-baru ini menge.jutkan ramai pihak.

Mana tidaknya, bukan se0rang tetapi seramai 127 mngsa terbnuh dalam kjadian menger1kan tersebut!

Kini, jumlah mngsa semakin bertambah menjadi 182 0rang (setakat artikeI ini ditulis).

Antara mngsa terbnuh adalah pasangan suami isteri yang berasal dari Bareng Raya yang diIaporkan mninggaI dunia di tempat kjadian.

lap0r K0mpas, mangsa, Devi Ratna Sari berusia 30 tahun bersama suaminya, Muhammad Yulianton, 40, turut membawa anak lelaki mereka, Muhammad Alfiansyah untuk menyaksikan PerIawanan Liga 1 Indonesia tersebut.

Keser0nokan mereka bertukar trgedi apabila secara tidak semena-mena berlaku rmpuhan di kawasan padang selepas peny0kong tidak berpu.as hati dengan keputusan perIawanan.

Pada mulanya hanya dua 0rang peny0kong sahaja memasuki kawasan padang. Namun, keadaan semakin pnas dan tidak boleh dikawaI apabila se0rang demi se0rang didapati kelihatan be.r4ng, lalu mermpuh masuk sama.

Pihak berkuasa cuba meredakan kem4rahan dan meIemp4rkan gas pemed1h mata ke kawasan padang.

Pun demikian, ru.suhan menjadi bertambah bu.ruk apabila dua pegawai p0Iis terbnuh.

Keadaan menjadi semakin gnting apabila pihak berkuasa meIemp4rkan as.ap pemedih mata ke arah kawasan tempat duduk pengunjung yang mengg4.nas.

Gara-gara mahu menyeIamatkan diri dan keIuar daripada kawasan stadium, pengunjung terpksa beras.ak menuju ke pintu sehingga menyebabkan satu persatu nywa meIayang.

Apa yang menyed1hkan, Devi Ratna dan suaminya terk0rban selepas dikatakan terjtuh dari tangga stadium dan dipij4k pengunjung ketika cuba mencari pintu keluar stadium.

Nasib baiklah, anak lelaki mngsa berusia 11 tahun berkenaan berjaya diselamatkan pihak poIis.

TAK SMPAT SAMBUT ULANG TAHUN

Memetik bolatimes.com, adik kepada mngsa, Doni berusia 43 tahun memberitahu, keadaan tersebut benar-benar memberi tra.uma kepada keluarganya.

“Saya sendiri panlk dengan kejadian itu dan segera menyelamatkan diri bersama anak berusia 11 tahun untuk mencari jalan keluar stadium.

“Apa yang mengej.utkan apabila mendapat tahu abang dan isteri terperngkap di dalam sana selepas terjumpa dengan anak saudara yang berada di pintu keluar,” ceritanya.

Tambahnya lagi, dia tidak menyngka kejadian rusu.han itu mera.gut nywa saudaranya sendiri.

“Devi sebenarnya pertama kali datang stadium untuk menonton bola dan mereka juga sudah merancang untuk sambut ulang tahun kelahiran anak mereka pada bulan depan,” katanya memetik portal itu.

Kedua-dua jnazah selamat disemad1kan dalam satu Iiang Iahad di Tanah Perkburan Umum Mergan di Kota MaIang.

Bayangkan, bagaimanalah perasaan kanak-kanak tersebut melihat kedua ibu bapanya terbnuh di depan mata? Mesti trau.ma sehingga menjelang dewasa.

Lebih memiIukan, si kecil itu secara automatik menjadi anak ya.tim piatu sekelip mata.

Moga Alfiansyah tabah berdepan du.gaan yang tidak disngka-sngka dan dijaga dengan baik oleh ahli keluarga lain.

Sumber: sinarplus / dbongkar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ
Nak Join —Klik Disini

Leave a Reply