‘Atikah Tak0t, Mint4 Maaf lbu..’ SeIepas 3 Minggu Di ‘tidvrkan’ Anak Tungg4I P3rgi Jua.

Banting: Selepas tiga minggu anaknya ‘ditldurkan’ akib4t menghid4p TIBI, Azrinatul Abdul Rahman sama sekali tidak meny4ngka anaknya itu berdepan uj1an lagi apabila disahkan dijngkiti C0vid-19.

Meng4kui maIang tidak berbau, Azrinatul akhlrnya reda apabila anak tungg4Inya itu, Nurul Atikah Kushaimi, 19, akhlrnya p3rgi jua mengh4dap IIahi, kira-kira 2 pagi, semalam.

Nurul Atikah Kushaimi menghembvskan n4fas terakhlr di H0spital Banting, di sini, berikutan j4ngkitan C0vid-19 yang sudah memasuki kateg0ri empat.

Azrinatul berkata, anaknya itu dimasukkan ke hspital 12 Jun lalu akib4t peny4kit tibi berikutan j4ngkitan kvman pada paru-paru dan terp4ksa ‘ditldurkan’ selama tiga minggu di Unit R4watan Rapi (lCU).

Bagaimanapun, katanya, selepas sedar dan semakin beransur pulih, maIang menimp4 arw4h anaknya itu apabila di$ahkan p0sitif C0vld-19 Rabu lalu kerana ada pes4kit di h0spital berkenaan dij4ngkiti vlrus itu.

Lebih maIang lagi, dia juga di$ahkan p0sltif C0vid-19 kees0kannya dan tidak semp4t men4tap wajah anaknya itu buat kali terakhlr.

“Sepanjang arw4h di h0spital sebelum di$ahkan p0sltif C0vid-19, saya sentiasa berada di sampingnya, menjaga apa saja keperluannya.

“Sehinggalah arw4h terp4ksa diplndahkan ke wad pes4kit C0vid-19 kateg0ri tiga dan empat, segala-galanya berubah kembali.

“S3dih mengen4ngkan apa yang berlaku, namun saya reda semua ini sebagai ketetapan takdir,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menceritakan detik akhlr bersama anaknya yang juga angg0ta Angkatan Pertahanan Awam (APM) itu, Azrinatul berkata, selepas di$ahkan p0sltif C0vid-19, arw4h suguI serta tidak lalu makan meskipun dibawakan makanan yang dimintanya.

Menurutnya, kali terakhlr dia melihat arw4h anaknya itu Khamis lalu untuk menghantar makanan dan bertanyakan khabar menerusi WhatsApp walaupun tidak dpat bercakap secara bersemuka.

Katanya, selepas dia juga di$ahkan p0sltif C0vid-19, suaminya, Kushaimi Abdul Halim, 50, mengg4ntikan tempatnya menghantar makanan kepada arw4h, namun ketika itu keadaan anaknya sudah semakin Iemah.

“Arw4h sentiasa bertanya (berhubung melalui telefon) bila saya nak datang melawat dia di h0spital. Arw4h kata dia takut dan semp4t meminta maaf dengan saya.

“Sebagai ibu, saya berusaha sedapkan hati arw4h, beritahu yang dia akan sembuh dan nanti akan pulang ke rumah.

“KehiI4ngan arw4h cukup besar buat kami sekeluarga kerana dia anak tungg4l, apa pun saya terima ini sebagai ketentuan Allah SWT,” katanya.

Azlinatul tldak dapat men4han seb4k memikirkan anaknya jarang jatvh saklt##

Ketika menceritakan keperibadian arw4h Nurul Atikah, Azlinatul tldak dapat men4han seb4k memikirkan anaknya jarang jatvh saklt serta pers0nalitinya yang ceria dan suka bergurau.

Dia yang kini menjalani kuarntin di rumah berkata, arw4h sangat menggemari aktiviti Iasak yang mend0rongnya menyertai pasukan APM di Putrajaya.

arw4h sangat gembira dan bersemangat dalam menjalankan tugasnya

“Ketika mula-mula diterima menyertai APM, arw4h sangat gembira dan bersemangat dalam menjalankan tugasnya.

“Alhamdulillah..pegawai dan rakan arwh di APM banyak membantu kami menguruskan pengebvmian jen4zah arw4h semalam. Kami sekeluarga sangat hargai,” katanya.

Sumber: hm / caramohon