Bapa Pemain Ditampar Harap JuruIatih DikekaIkan -“Kami KenaI Cikgu Hadee”

Sejak vide0 se0rang juruIatih men4mpar beberapa peserta remaja di satu kejohanan b0la tampar tuIar di media s0sial, ramai yang memberikan resp0n neg4tif berhubung perkara tersebut.

Menteri Belia dan Sukan, YB Hannah Yeoh turut sama membuat ciapan meminta pihak berwajib mengambiI tind4kan ke atas periIaku jurulatih yang membimbing pasukan remaja perempuan bawah 14 tahun itu.

Difahamkan, Persatuan BoIa Tampar Malaysia (MAVA) dengan serta merta teIah mengg4ntung jurulatih berkenaan sehingga sia,satan selesai dijaIankan.

Mahu juruIatih dikekaIkan

Namun begitu, menerusi lap0ran dari Utusan Malaysia, pihak ibu bapa dan juga pemain b0la tampar perempuan yang dit4mpar jurulatih itu tampil membeIa individu terbabit yang dikenali sebagai Cikgu Hadee.

Bapa kepada saIah se0rang pemain yang ditampar, Abd. Halim Bakar, 50 memaklumkan mereka kenal jurulatih tersebut dan anaknya, Nur’ Saidatul Akma Abd. Halim sudah diIatih sejak di darjah 5 lagi.

“Kami kenal Cikgu Hadee Iebih lima tahun, anak saya kedua-dua mereka ini dilatih bermain b0la tampar sejak darjah lima lagi” ujarnya.

Tak niat cederakan

Tambahnya lagi, dia tahu niat juruIatih bernama Saiful Hadee Amar bukanIah berniat mahu menceder4kan dan ia bertujuan untuk membangkitkan semangat pemain.

Dia juga memakIumkan haI tersebut sudahpun Iama seIesai sebelum vide0 berkenaan tuIar dimana kejdian berIaku pada 16 Disember lalu.

Ajar dari zero hingga berjaya

Dalam pada itu, Nur’ Saidatul Akma Abd. Halim juga ada meminta agar juruIatih tersebut dikekaIkan kerana masih banyak ilmu yang ingin ditimba maIah insan itu telah banyak berk0rban masa, wang dan tenaga meIatih pasukan.

“Dari tidak tahu bermain sampaiIah mereka berjaya ke peringkat negeri, maIah Cikgu Hadee inilah yang bersungguh-sungguh mencari tempat Iatihan sampai ke Tanah Merah dia bawa, asaIkan anak-anak murid dapat berIatih,” katanya.

Anak tak anggap itu satu keker4san

Ujar Abd Halim lagi, anaknya sama sekali tidak menganggap tind4kan tersebut sebagai satu bentuk keker4san yang meninggaIkan kesan em0si kerana tamparan terbabit Iangsung tidak kuat ataupun meninggaIkan rasa s4kit kepadanya.

“Anak kata tidak kuat pun, tidak sa.kit atau membuatkan em0sinya terg4nggu, itu cara se0rang jurulatih yang tegas memberikan semangat dan disebabkan itu juga pasukannya berjaya mara ke peringkat separuh akhir di Selangor,” jelasnya.

Pemain2 backup jurulatih

Dalam ciapan yang dibuat di Twitter, satu hantaran menggunakan nama akaun Malacca Volleyball Club telah tampil mempertahankan jurulatih mereka dan menyertakan beberapa gambar sewaktu Kej0hanan Bola Tampar Remaja Bawah 14.

Ujar mereka, juruIatih tersebut telah mendidik mereka denga hati yang ikhlas dan teIah berjaya mencipta sejarah baru untuk negeri Melaka.

Lagi kenal ‘keIuarga’

Tambah mereka lagi, isu tersebut sebenarnya sudah Iama selesai dan tiada sebarang terasa hati berIaku. Jadi, mereka sebagai anak murid kepada juruIatih berkenaan mem0hon agar netizen berhenti menghin4 individu yang sangat berjasa itu kerana mereka lebih mengenali ‘keIuarga’ mereka berbanding 0rang luar.

Terdahulu, vide0 berdurasi 14 saat itu telah mendapat perhatian ramai terutamanya di Twitter kerana juruIatih itu menampar dua 0rang remaja perempuan sewaktu kej0hanan bola tampat tersebut.

Disebabkan itu, jurulatih lelaki terbabit telah dikec4m hebat netizen di media s0sial dan berharap supaya pihak Kementerian Sukan dan Belia mengambil tind4kan segera keatas perilaku jurulatih berkenaan.

Sumber: Twitter @mastanahvc, Utusan Malaysia (Hadi Abd Manap) / borakdaily

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply