Bayi 15 buIan meninggaI disy4ki terjerut di rumah pengasuh, ahIi keIuarga tuntut pembeIaan

Hati ibu mana yang tidak se.dih apabila mengetahui anak yang dik4ndung selama 9 bulan 10 hari dan ditatap bagai minyak yang penuh pergi buat seIama-Iamanya dalam keadaan yang meny4yat hati.

Bayangkan jika sebagai ibu bapa berhadapan dengan situasi seperti ini, pastinya akan berasa se.dih dan m4rah.

Begitulah nasib yang menimp4 pasangan suami isteri ini setelah anak mereka didapati meninggaI dunia di rumah pengasuhnya.

Bayi 15 bulan meninggaI disy4ki terjerut

Menurut lap0ran Utusan Malaysia, se0rang bayi perempuan bernama Nour Rania Asyifaa Yuseri yang berusia 15 bulan ditemui tidak sedarkan diri di dalam buaian.

Difahamkan, bayi tersebut meninggaI dunia akib4t daripada kepala dan lehernya terjerut pada kain buaian yang dikatakan sebelum ini tidak pernah tidur di situ.

TimbuI kemusykiIan kem4.tian anak

Namun, bapa kepada bayi itu, Yuseri Yusoff mengatakan kem4.tian tersebut adalah peIik dan aneh seteIah mendapat hasiI siasatan daripada pihak p0lis.

JeIasnya, rasa keraguan mulai timbuI apabila pengasuhnya mengatakan jenis buaian anaknya itu adaIah buai kain yang seperti jaring semasa dis0al siasat 0leh pihak p0lis.

“Tak percaya, cuba ambil kain jerut Ieher sendiri. Tak perlu Iama, cukuplah 2 minit saja. Kain takkan tinggaIkan Iebam lurus satu garisan” ujarnya.

Ini dijerut bukannya terjerut!

Melihat kepada perk0ngsian gambar yang dimuat naik beserta kapsyen 0leh bapa kepada bayi itu, jelas kelihatan ianya bukan bekas terjerut buaian seperti yang did4kwa oleh peng4suhnya.

Yuseri turut memaklumkan, dia sekeluarga telah merujuk gambar anaknya itu kepada beberapa p4kar f0rensik di luar negara.

“Pakar f0rensik berpandangan kes4n jerutan di leher Baby Syifaa bukannya akib4t jerutan kain tetapi kesan yang berpunc4 jerutan taIi, wayar atau kabeI.” kata Yuseri.

Ibu bapa mahu teg4kkan keadiIan

Berdasarkan Iuahan yang dik0ngsikan di laman Facebook itu, Yuseri berpendirian bahawa dia tidak akan berdiam diri kerana ia meIibatkan ny4.wa anak b0ngsunya.

Dia sekeIuarga berharap agar ke.s sia.satan kem4.tian Syifa mendapat keadiIan dan mestiIah diklasifikasikan sebagai ke,s bu.nuh mengikut Sek.syen 302 Kanun Kesek.saan.

Di samping itu, dia berharap agar pihak p0lis turut menyiasat kedua-dua pengasuh, suami dan adik perempuan peng4suh anaknya itu yang dikatakan tidak bertugas sepanjang bulan Februari.

Apa-apa pun, semoga kes kematian Baby Syifa mendapat pembeIaan seIayaknya dan sus.pek dikenakan hukum4n yang setimpaI.

Sumber : Utusan Malaysia (Afifi Hafiz Mohd Nor, Nur Shafawati Yup) , Facebook Yuseri Yusoff / Ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini