BerIainan Agama Tidak MenghaIang Nenek Ini Menjaga Dua Cucu Kandungnya Yang Beragama Islam – Jiran Dengan ReIa Hati Mengajar Mengaji

Berlainan agama tidak menghaIang se0rang nenek beragama Hindu untuk menjaga dua cucu k4ndungnya yang beragama Islam.

Tanggungjawab itu dipikul V Chandra, 62 tahun seIepas cucunya Jasmine Hawa Abdul Nur, 16 tahun dan R0selyn Aisyah Abdul Nur 14 tahun, kem4tian ibu mereka, Nurani Kalsom Abdullah, tahun lalu akib4t C0VlD-l9.

Menurut Chandra, dua beradik itu kini tiada tempat bergntung apabila bapa mereka yang merupakan warga negara Bangladesh terpu.tus hubungan selepas berpis4h dengan ibu mereka.

“Ibu mereka merupakan anak tunggaI saya dan telah Iama memeIuk agama Islam.

“Jadi bila dia mninggaI dunia Ogos tahun lalu akib4t C0VlD-l9, saya bawa Jasmine dan Roselyn tinggaI bersama dengan saya kerana mereka tiada saudara mara yang Iain” katanya ketika ditemui di rumahnya di Senawang, baru-baru ini.

Ujarnya, perbezaan agama sedikit pun tidak menggug4t kasih sayangnya terhadap cucu-cucunya. Hikmahnya kata Chandra, hubungan dengan cucu-cucunya kini menjadi lebih rapat dan mesra.

“Dulu mereka tinggaI di Klang, Selang0r dan kami jarang berjumpa. Walaupun kami tinggaI berjauhan, tapi saling bertanya khabar.”Lebih 20 tahun saya tinggaI se0rang diri selepas berpis4h dengan suami dan sekarang hidup saya tidak Iagi sunyi kerana ditemani cucu,” katanya.

Bagi memastikan kedua-dua cucunya tidak ketinggaIan mendapat pendidikan Islam sewajarnya, Chandra meminta t0long jirannya, Selasawati Ali, 62 tahun mengajar al-Quran.

Malah dia juga akan memastikan mereka makan makanan yang halal dan menunaikan s0lat lima waktu.

“Saya tak haIang untuk mereka jaIani kehidupan sebagai se0rang Muslim dan sebagai nenek saya akan cuba beri yang terbaik.

“Cuma apa yang saya risaukan jika saya tiada nanti. Siapa yang akan jaga mereka lebih-lebih lagi kedua-dua cucu saya perempuan,” katanya.

Bagi menyara hidup, Chandra berg4ntung dengan wang pencen ilat dan dia bersyukur apabila Baitumal turut memberi bantuan bulanan RM420 untuk kedua-dua cucunya.

Katanya, dengan keadaan diri yang sudah tua seIain berdepan masaIah kesihatan dia tidak lagi mampu bekerja.

“Kaki saya pun tak kuat lagi seIepas saya membuat pembed4han tempu.rung Iutut dan menghid4p k4nser p4yudara.

“Bila ada mereka tinggaI bersama saya, dapatlah mereka teng0k-teng0kkan saya,” katanya.

Jelas Chandra, walaupun mungkin akan ada dug4an pada masa hadapan, namun sebagai nenek dia akan terus memikuI tanggungjawab menjaga Jasmine dan R0selyn sebaik mungkin terutama dalam memastikan cucu-cucunya terus menjaIani hidup sebagai se0rang muslim.

Sementara itu kata Jasmine, jika dulu Allahyarham ibunya sentiasa menging4tkan mereka untuk beIajar bersungguh-sungguh dan jangan tinggal s0lat, tetapi kini ingatan itu tidak lekang dari muIut neneknya. Katanya, dia bersyukur kerana neneknya yang dipanggil ‘nani’ sudi menjaganya.

“Nenek sangat menjaga s0al agama kami dan bila saya dan Roselyn belajar mengaji di rumah, sesekali nenek akan duduk mendengar,” katanya.

RASA TANGGUNGJAWAB PENUHI HASRAT AJAR MENGAJI.

Sementara itu jiran warga emas berkenaan, Selasawati Ali, 62, dengan rela hati membantu kedua-dua remaja itu mengajar mengaji selepas diminta oleh nenek mereka.

Tanpa mengenakan sebarang bayaran, SeIasawati setiap minggu akan datang ke rumah Chandra untuk mengajar cucu-cucunya mengaji.

Sepanjang kami berjiran, saya tak pernah tahu pun Chandra ada cucu beragama Islam. Tapi pada suatu hari saya nampak cucu-cucunya memegang al-Quran.

Saya bertanya lebih Ianjut kepada Chandra dan dia sendiri yang minta bantuan untuk membantu cucu-cucunya belajar mengaji, katanya.

Kata Selasawati, keikhlasan Chandra untuk memastikan cucu-cucunya tidak tertinggal untuk mendalami al-Quran sangat terserlah. Jika Iambat datang untuk mengajar mengaji. Chandra yang akan menghubunginya.

Sebagai jiran, saya rasa bertanggung jawab sangat untuk membantunya, Chandra pun saya teng0k sangat mengambil berat, katanya.

Sementara itu Noraini Kamaruddin, 33 tahun yang tinggal berjiran dengan warga emas itu sejak 10 tahun lalu berkata, dia rapat dengan Chandra yang disifatkan se0rang jiran yang baik.

Katanya, wanita itu menjadikannya sebagai tempat rujukan memandangkan dia tinggal se0rang diri.

Anty Chandra ini juga kurang fasih Bahasa Melayu, apa saja urusan dia akan rujuk pada saya termasukIah s0al urusan harta arwh anaknya.Saya dan suami tiada masaIah untuk membantunya kerana kami hidup berjiran, katanya.

Chandra yang kini memikul tanggungjawab menjaga dua cucunya yang beragama Islam selepas ibu mereka mninggaI dunia tahun lalu akib4t C0VlD-l9.

Sumber SH / Lakarmedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply