Dari Se0rang Yang Tak Percaya Tuhan, Dibukakan Hati Ucap Syahadah Hanya Perkara Ini

Dari Se0rang Yang Tak Percaya Tuhan, Dibukakan Hati Ucap Syahad4h Hanya Perkara Ini

Percaya atau tidak, hiday4h itu datang tanpa didvga dan paks4an daripada sesiapa. Jikalau sese0rang itu sudah dipilih oleh-Nya sebagai insan bertuah yang bakal menerima hiday4h tersebut, maka terimalah dengan hati terbuka. Sama seperti yang berlaku kepada se0rang gadis warg4negara Itali yang sebelum ini merupakan seorang ath eist.

Baru-baru ini, se0rang pen untut di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang bernama Gi0vanna Wolswijk telah mengucapkan dua kalimah syahadah di Masjid Syahadah di univ ersiti terbabit

Dia telah melafazkan dua kalimah syahadah dis4ksikan oleh pensyarah, teman-teman serta jemaah Masjid.

Gi0vanna yang merupakan penuntut Ijazah Sar jana di Institut Osean0grafi dan Sekitaran (INOS) di UMT itu menyatakan dia mula tertarik dengan Islam sejak Februari lalu sebelum mengkaji agama Islam dengan lebih mendalam melalui rakan dan ahli agama.

“Hati saya tersentuh setiap kali mendengar alvnan Al-Quran daripada pembesar suara masjid UMT, sekali gus membuka hati saya mendalami Islam,” katanya kepada sebuah akhbar.

Menurut gadis berusia 24 tahun itu lagi, dia mula menyesuaikan diri dengan memberi salam kepada rakan-rakan yang lain selain belajar untuk mengucap dua kalimah syahadah sebelum benar-benar melafazkan kalimah berkenaan.

Tambah gadis itu lagi, pr0ses pengislamannya berjalan lancar melalui Pusat Islam Sultan Mahmud (PISM) yang banyak memberi bimbingan dan tunjuk ajar sejak dia mengutarakan hasratnya untuk memeluk Islam

Perasaan saya sangat tenang sebaik mengucap dua kali syahadah dan teruja bergelar saudara baru,” ujarnya.

Pada masa yang sama, Peng arah PISM, Dr Riswadi Azmi berkata, PISM UMT akan memberi tumpuan kepada saudara baru dengan sumbangan awal zakat bernilai RM1,000 dan sumbangan zakat berterusan setiap semester bernilai RM700 sehingga tamat pengajian.

Bukan itu sahaja, PISM turut melantik pegawai angkat kepada Gi0vanna untuk bimbingan berterusan dan mengadakan kelas ‘Sharing Islam Class’ yang diadakan setiap minggu di PISM, UMT

“Kami membuka seluasnya ruang dan peluang kepada masyarakat bukan Islam untuk mengenali dan mendalami Islam sebenar dengan mengunjungi PISM dan sedia membantu sekiranya memerlukan bantuan dan penjelasan mengenai Islam,” katanya.

Alhamdulillah.

Sama-sama kita mend0akan agar Gi0vanna istiqamah dan sentiasa dipermudahkan urusan atas jalan yang mulia ini.

sUmber : bicarakini