Datuk Tak Sangka, Sambutan Hari Lahir Jadi Pertemuan Terakhir Dengan 2 Cucu

Kebak4ran yang berIaku di sebuah rumah di Kampung Simpang Tiga, G0mbak awal pagi tadi sememangnya begitu menye.dihkan apabila dua kanak-kanak yang juga adik beradik ren.tung dalam kejdian kira-kira jam 4 pagi itu.

Terper4ngkap dalam rumah

Difahamkan mngsa terper4ngkap di dalam rumah sewa itu selepas jeriji rumah mereka berkunci kerana ibu dan bapa keIuar kira-kira jam 3.00 pagi.

Terakhir jumpa minggu lalu sebeIum kejdian

Memetik lap0ran dari Harian Metro, datuk mngsa, Lokman Marni, 53 memakIumkan yang sambutan hari lahirnya pada minggu lalu adalah pertemuan terakhir bersama dua 0rang cucunya iaitu Syaza Alfisya Muhammad Fauzan, 10 dan adiknya Muhammad Al Qayyum Muhammad Fauzan, 7.

Ujarnya, mngsa dan keIuarga telah puIang ke kampung di Sungai Besar pada 26 Disember yang lalu dan ternyata ia adaIah pertemuan terakhir mereka.

“Saya jumpa cucu suIung dan adiknya minggu lalu, ketika mereka sekeIuarga balik ke kampung meraikan hari lahir ke-53 saya dan tak sangka itu kali terakhir bertemu,” katanya.

Tahu kejdian jam 4 pagi

Menurut Lokman lagi, dia hanya mengetahui berkenaan keb4karan tersebut apabila mendapati dua panggiIan tidak berangkat kira-kira jam 4 pagi.

“Saya difahamkan anak dan menantu saya keIuar makan sekitar 3 pagi kerana keIaparan.

“Anak saya dihubungi jiran yang memakIumkan rumah mereka terb4kar. Sejurus itu, anak saya tiba tetapi kawasan rumah tidak dapat didekati berikutan b0mba sedang memadamkan sisa kebak4ran,”katanya.

Anak hamil 8 buIan dibawa ke h0spital

Dalam pada itu, pemandu agensi kerajaan itu menyatakan yang anaknya yang hamil 8 buIan telah berada di l0kasi kejdian namun pihak bomba tidak membenarkan untuk mendekati.

Dia juga teIah dibawa ke H0spital Selayang dengan segera selepas terpijak kaca bagi mer4wat Iuka dan pemeriksaan kandungan.

Menurut anak saya, arwh kakak berdekatan almari baju dan adiknya di sebelah katil dalam bilik utama,” katanya.

Lokman juga dilihat tidak dapat men4han tangis apabila kehiIangan kedua-dua 0rang cucunya sewaktu mereka semua menanti kehadiran orang baru sekitar sebuIan lagi.

Jiran tak tahu ada 0rang di rumah

Jiran mngsa dikenali sebagai Rahmat Razali, 33, mengatakan yang dia tidak mengetahui ada 0rang di dalam rumah terbabit seIepas menyedari keb4karan yang berIaku.

Dia dan beberapa jiran telah mengaIihkan kenderaan dan benar-benar tidak tahu ada mngsa di dalam rumah sebelum diberitahu bahawa ibu dan bapa kanak-kanak tersebut tiada di rumah sewaktu kejdian.

“Pada ketika itu, api sedang m4rak dan kami jiran-jiran dan angg0ta bomba bantu padamkan keb4karan.

“Saya cuba memanggil 0rang yang ada dalam rumah tetapi tiada sahutan, pintu depan pula bermangga. Saya ingatkan tiada 0rang, tetapi kemudian ada jiran makIumkan ada dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka tiada,” katanya.

Sumber: Harian Metro (Muhaamad Hafis Nawawi) / borakdaily

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply