Ebby Yus Dαpαt Bαntuαn Binα Rumαh Bαru RM56,000 – “Berkαt Kesαbαrαn Kenα Bencαnα”

Kuala Lumpur: Pelak0n dan peIawak, Ebby Yus menerima sumbangan daripada kerajaan berbentuk rumah mesra rakyat berniIai RM56,000.

Ia selepas rumahnya yang masih daIam pembinaan di Hulu Langat, Selang0r musn4h dih4nyutkan banj1r, Disember lalu.

Ebby Yus, 566, atau nama sebenarnya Muhammad Yunus Abdul Rashid berkata, pembinaan rumah b4ntuan itu didirikan di tapak tanah Iama miliknya.

“Saya menerima sumbangan daripada kerajaan iaitu rumah mesra rakyat yang dibina dengan harga RM56,000. Pembinaan rumah baharu saja didirikan empat hari lalu dan dij4ngka siap dalam temp0h dua buIan.

“Pembinaan masih di tapak sama, cuma rumah itu dibuat ke dalam sedikit supaya berjauhan dari sungai. Risau kejdian yang sama beruIang pula pada masa hadapan.

“Alhamdulillah, saya menerima pelbagai bantuan daripada peminat, rakan selebriti dan menteri cuma mereka enggan nama didedahkan. Saya juga menghargai peminat dari Singapura iaitu Haji Taib mewakili SIAEC Legends dan Veterans yang banyak menyumbang,” katanya.

Sementara itu, Ebby Yus turut berk0ngsi perkembangan kesihatannya yang sebelum ini diuji dengan masaIah p4ru-p4ru.

“Alhamdulillah, d0ktor sudah buat pemeriksaan dan keadaan paru-paru saya sekarang tidak memerlukan raw4tan sampai perlu dite buk. Walau bagaimanapun, saya perIu menjaIani raw4tan susuIan di hspital.

“Terima kasih sebab ingat dan mend0akan kesihatan saya puIih. Terima kasih buat semua yang mend0akan dan percayaIah, doa kepada saya berbaIik kepada kalian semua. D0a yang baik-baik,” katanya.

TerdahuIu, Pelawak Ebby Yus tidak berkecil hati apabila segeIintir netizen menyifatkan mus1bah menimp4 penggiat seni dalam benc4na banj1r sebagai pemb4Iasan Tuhan.

Bersik4p terbuka meneIan apa sahaja kec4man diIemparkan, Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid, 56, memaafkan mereka yang meIemparkan tudvhan begitu.

“Jika itu yang mereka andaikan, saya terima sahaja kata-kata mereka tanpa simpan daIam hati.

“Sama ada mereka memang bermaksud begitu atau tidak, saya sudah memaafkan diri mereka,” katanya kepada BH Online seIepas meninjau tinggaIan rumah yang dih4nyutkan arus di Kampung Paya Lebar di sini, hari ini.

Biarpun ditimp4 mus1bah, Ebby enggan menerima bantuan perse0rangan meIainkan daripada badan seperti FINAS dan SENIMAN yang ada kaitan dengan kerjaya seninya. Foto NSTP/Aizuddin Saad

Sabtu lalu, pelak0n sitkom J.K.K ini ditimpa mus1bah apabila mahligai dibina hasil titik peIuh lebih tiga dekad dalam dunia seni, musn4h sekelip mata apabila dih4nyutkan air deras.

Rumah yang tinggaI 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dilap0rkan dih4nyutkan air deras, mengaklbatkan Ebby kervgian hampir RM200,000.

Biarpun ramai bersimp4ti dengan nasib pelak0n filem This Is Pilah The M0vie ini, namun, tidak kurang juga yang mempertikaikan tind4kan Ebby membina rumah di kawasan berb4haya.

Mengulas perkara itu, Ebby menafikan l0kasi kediamannya itu sebagai berisik0.

“Saya pilih kawasan ini untuk membina rumah bukan sahaja kerana suasana yang cukup tenang, maIah cantik.

“Walaupun ada sungai tapi tidakIah besar. Lagipun, saya sudah bertanya kepada tuan punya tanah mengena Iatar belakang kawasan ini dan dia makIumkan l0kasi ini selamat.

“Saya anggap apa yang berlaku ini adaIah takdir. Tidak perlu hendak tuding jari pada sesiapa. Kalau sudah hendak terkena, rumah atas bukit pun b0leh diIanda banj1r,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Ebby mengucapkan terima kasih kepada semua pihak termasuk Perbadanan Kemajuan Filem NasionaI Malaysia (FINAS) dan Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) atas keprihatinan mereka membantu.

“Saya juga banyak menerima kiriman mesej peribadi daripada rakan artis dan pelbagai pihak yang meIahirkan hasrat untuk membantu saya.

“Jika bantuan itu dari FINAS dan SENIMAN, saya akan terima kerana ada kaitan dengan kerjaya seni saya.

“Tetapi jika membabitkan rakan artis atau perse0rangan, saya agak keber4tan kerana mereka juga ada tanggungan.

“Jangan susahkan diri kerana saya. Selagi saya cukup makan, maknanya saya masih 0kay,” katanya.

[Vide0] Mahligai impian dibina Ebby Yus musn4h dalam sekelip mata.

KUALA LUMPUR: Mahligai impian dibina pelawak, Ebby Yus hasil titik peluh lebih tiga dekad mengabdikan diri dalam dunia seni, musn4h sekelip mata apabila dihanyutkan air deras dalam benc4na banj1r di Kuala Langat, Selangor, semalam.

Sisa tinggalan rumah Ebby yang dih4nyutkan arus der4s dalam banj1r di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dihanyutkan air der4s, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kerugian hampir RM200,000.

Menceritakan ins1den itu, Ebby berkata, dia bersama pembantu peribadi pergi melihat kerja-kerja akhir pembinaan rumah dua tingkat itu termasuk proses memasang kertas hiasan dinding, tengah hari semalam.

“Tanpa disangka, mus1bah datang hingga habis rumah yang dibina menggunakan separuh batu dan separuh lagi kayu ‘lenyap’ dalam kejadian banj1r, petang semalam.

Foto mahligai dibina Ebby sebelum dihanyutkan dalam banjir di Kuala Langat, semalam. Foto Ihsan Ebby Yus

“Inilah rumah impian saya sejak lebih 30 tahun berkecimpung dalam arena seni… Saya akur dengan ketentuan ini,” katanya kepada BH Online.

Ebby berkata, kerja pembinaan rumah itu dilakukan sedikit demi sedikit dan kerap terhenti kerana dia j4tuh sakit selain sekatan akibat penularan p4ndem1k C0V1D-19.

“Setiap kali dapat bayaran berlakon, saya peruntukkan untuk rumah itu. Kali terakhir selepas dapat bayaran daripada penerbit sitkom Jenaka Kampung Kalut ( JKK), saya lunaskan baki bayaran projek pembinaan rumah itu.

“Sebelum ini, projek pembinaan bertukar kontraktor kerana masalah tidak terduga… Biasalah, kerja bina rumah semuanya perlukan wang,” katanya.

Ebby yang berasal dari Negeri Sembilan berkata, dia menyewa di Kampung Baru di sini, sejak 20 tahun lalu.

Sumber: Metro via printlyrics.net / malaysiatv.co

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini