Ebit Lew Berpesan “2 Waktu Ini Jangan TerIepas Berd0a Di Bulɑn Ramadhan, Allah Pasti KabuIkan”.

Bulan Ramadhan yang baru menjeIma pastinya ditunggu-tunggu 0leh semua umat Islam. Ramadhan merupakan bulan penuh berk4t, hikmah dan keampunan, kerana pelbagai amal perbuatan dapat menjadi pahaIa yang berkali ganda.

Justeru, tidak hairanlah ramai yang bersungguh-sungguh melakukan ibadat pada bulan yang mulia ini.

Ustaz Ebit Lew ada berk0ngsi di laman Facebooknya tentang keIebihan bulan Ramadhan terutama mengenai d0a yang dimakbuIkan.

Mari kita ikuti perk0ngsian daripada Ustaz Ebit Lew.

Saya bisik pada bid4dari saya… Selamat menyambut Ramadhan sayang. Terima kaseh tau sebab sentiasa d0akan abang. Syukur tak sabar es0k malam dah tarawih.

TibaIah saat Allah nak beri kita hadiah tak berhenti-henti. Baiknya Allah..maha baik.. Dah terasa sejuk dan tenang Ramadhan. Ya Allah terima kaseh.

Bidadari saya sebak..dia kata terima kaseh abang sayang dan bimbing saya selama ini…dia cium tangan..seb4k rasa..

kita cuma 0rang biasa dan bukan sesiapa tapi dia pilih kita lagi..untuk bersama dalam buIan Ramadhan. Kenal dan sebut namaNya..

PeIuk cium anak-anak. Selamat menyambut bulan yang dinantikan anak-anak ayah..anak menceIah ayah. Bestnya kalau kita lapar kerana Allah.

Sebab Allah sangat baikkan ayah? Dia bagi semua. Bestnya kita dapat belajar sayang pada 0rang miskin dan anak yatim.

Teringat Nabi saw lapar dan susah demi agama sampai pada kita..bestnya dapat buka puasa ramai-ramai..

Ya Allah….Malam Ramadhan saat pintu Iangit dibuka. D0a dimakbulkan oleh Allah. Pintu syurga dibuka. Pintu ner4ka ditutup. Sy4itan diik4t.

Kita semua ingin diampunkan 0leh Allah. Rezeki 0rang beriman bertambah.terimaKasehAllah

D0a kita makbul…D0a itu aj4ib..

2 waktu jangan terlepas berdoa.

Kejut isteri dan anak-anak bersahur. Kerana sahur itu berkat. Selepas itu ajak semuanya s0lat tahajud 2 rakaat. Doa panjang-panjang.

Doa dari hati dengan rendah diri dan faham apa yang di doakan. Solat Subuh berjemaah di masjid dan pastikan jaga solat Fardhu sepanjang hari.

Baca Al-Quran sama-sama.

Setiap ayat kita baca mak ayah kita akan naik tingkat demi tingkat dalam syurga. Tempat terakhir mak ayah kita ialah tempat terakhir bacaan Al-Quran kita.

Hadiahkanlah syurga paling tinggi buat mak ayah. Dalam syurga, Mak ayah kita diberi mahkota yang bercahaya dan pakaian yang lebih mahal dari dunia.

Bila ditanya kenapa kami diberi pakaian ini. Diberitahu ini kerana bacaan Al-Quran anak kamu.

Bawalah isteri dan anak-anak sama-sama baca Al-Quran. 1 hari 1 juz. Baca Al-Quran sebelum Subuh.

Jikalau orang tahu nilai baca al-Quran sebelum Subuh. Rasanya..Kesannya..Allahuakbar.

Keduanya jangan lupa banyak berdoa terutama sebelum berbuka. Sebelum masuk waktu Maghrib. Doalah panjang-panjang. Mintalah apapun. Allah pasti kabulkan.

Teringat semasa di sebuah masjid berbuka puasa.

Ribuan orang berbuka puasa. Kami beberapa dulang orang Malaysia. Biasanya sebelum berbuka lebih kurang 15 minit kami berdoa bersama-sama sehingga berbuka puasa.

Doa ketika siang dan malam buka puasa makbul. Alhamdulillah masih amalkan sehingga hari ini.

Saya berdoa tapi sambil senyum-senyum sebab nampak makanan banyak. Budak-budak lagi.

Tiba-tiba saya nampak jemaah dan pelajar Indonesia mereka cuma ada sedikit makanan dan kurma cuma 2 dulang. Mereka semuanya menangis semasa berdoa. sambil tersedu-sedu.

Malamnya saya tanya pada mereka kenapa menangis. Jawab mereka syukur dengan nikmat Allah dan teringatkan Nabi saw dan keluarga Nabi saw lapar demi kerana Allah dan sehingga jadi sebab kita semua dapat Islam. Kami menangis bersama-sama.

Hargailah Islam ini dan Sunnah Nabi saw.

Sumber : padumedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini