Inilah Nama-Nama Syurga Yang Digambarkan Al-Quran

Apabila disebut mengenai syurga, pasti ramai yang mengenalinya sebagai Jannah ataupun Firdaus. Nama-nama ini sangat terkenal, namun tahukah anda, sebenarnya banyak lagi nama syurga yang disebut dalam Al-Quran, antaranya:

1. Syurga Darussalam

“Bagi merekalah Syurga Darussalam (tempat tinggal yang aman sejahtera) di sisi tuhan mereka, dan Dia lah Penolong mereka, disebabkan amal-amal (yang baik) yang mereka telah kerjakan.” (Surah Al-An’am, 6:127)

2. Syurga Jannatul Makwa

“Di sisi Sidratul Muntaha. Yang di sisinya terletak Syurga Jannatul-Makwa.” (Surah An-Najm, 53:15)

3. Darul Muqamah

“Tuhan yang telah menempatkan kami di tempat tinggal yang kekal, dengan limpah kurniaNya semata-mata. Kami tidak akan merasa penat lelah di situ, dan Kami juga tidak akan merasa letih lesu.” (Surah Fatir, 35:35)

4. Syurga Adnin

“(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam syurga Adn.” Itulah kemenangan yang besar.” (Surah As-Saff, 61:12)

5. Syurga Naim

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, mereka akan beroleh syurga yang penuh dengan berbagai nikmat.” (Surah Luqman 31:8)

Kesimpulan

Banyak lagi nama syurga yang diceritakan dalam Al-Quran beserta gambarannya. Ia adalah sebagai pemangkin semangat kepada hamba-hambaNya untuk tidak lelah dan penat dengan dunia.

Wallahu a’alam.

Sumber : mysumbermaya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini