J𝚎nąząh Mąk S𝚎mp𝚞rną Dąn Tak R𝚎nt𝚞ng, Mąlah Al Qurąn Pen𝚎man Spjąng Hąyątnya Tąk Hąng𝚞s – Anąk

Kuala Terengganu: Meskipun keseluruhan rumah didiami ibu bapanya 100 peratus terba.kar, Zakaria Jusoh bersyukur apabila sebahagian tbuh arwh ibunya yang terperngkap dalam kebaka.ran itu masih sempurna.

Zakaria, 56, berkata, hanya 15 peratus sahaja fizikal arwh ibunya, Fatimah Mohd, 79, terbkar iaitu membabitkan bahagian da.da dan pervt serta tngan kiri dalam kjadian pagi semalam.

Katanya, arwh adalah seorang yang setia dengan al-Quran dan membaca al-Quran menjadi rutin hariannya di rumah didiami bersama bapa, Jusoh Muda, 82, di Kampung Losong Haji Su, di sini.

“Alhamdulillah, Allah masih melindungi tbuhnya daripada terba.kar. Keadaannya cukup sifat dan tldak rentvng sebagaimana diIaporkan media, hanya 15 peratus sahaja bahagian tbuhnya terba.kar, itu pun hanya bahagian kuIit sahaja.

“Malah, al-Quran yang berada di atas katil tempat arwh tidur ketika kjadian pun hanya terbkar pada bahagian tepi sahaja,” katanya ketika ditemui di lokasi kjadian, hari ini.

Dalam kebaka.ran pada 10.39 pagi semalam, Fatimah ditemui ma.ut manakala Jusoh meIecur di kakl dan belakang bdan dipercayai cuba menyeIamatkan isterinya itu.

Zakaria yang bekerja sebagai mekanik dengan syarikat pengeluar kenderaan tempatan berkata, dia dan 10 lagi adik beradiknya reda dengan takd1r menlmpa arwh ibu mereka.

Menurutnya, dia bersyukur kerana bapanya terselamat dalam kjadian itu walaupun sebahagian bdannya meIecur.

Katanya, bapanya yang meIecur hampir 50 peratus kini semakin stabiI dan dirwat di Hspital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini.

“Ketika kjadian bapa yang berada di ruang tamu terbau benda hanglt dan mengjutkan ibu yang sedang tidur di katil sebelum turun ke tanah untuk memeriksa punca ba.u berkenaan.

“Ketika berada di bawah, bapa ternampak ap1 di bahagian suis utama dan cuba masuk semula ke dalam rumah, namun gagaI apabila ap1 mere.bak ke ruang dengan cepat.

“Arwh ibu hanya sempat menghubungi adik perempuan yang tinggal di Kampung Kubang Tangga untuk meminta toIong, sebelum suaranya tiba-tiba hiIang begitu sahaja,” katanya.

Zakaria berkata, ketika ditemui, tngan kanan arwh ibunya masih mengge.nggam telefon.

Katanya, ketika itu dia berada di rumahnya di Kampung Durian GuIing, Marang dan segera ke lokasi kjadian sebaik menerima panggilan telefon daripada rakan memaklumkan kediaman ibu bapanya terba.kar.

“Sebaik tiba saya melihat bapa tldak berma.ya aklbat terkena b4hang ap1 dan di kawasan rumah jiran sambil ditenangkan adik beradik dan kakitangan kesihatan sebelum sbak selepas diberitahu ibu terperngkap dalam kebaka.ran itu.

“Berdasarkan si.asatan awal Unit F0rensik Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM), kediaman berusia 70 tahun itu terba.kar dipercayai berpunca daripada Iitar plntas di bahagian suis utama.

“Kervgian dianggarkan RM150,000 membabitkan perabot dan barangan elektrik serta lima motosikal dan sebuah kereta Per0dua Kancil,” katanya.

Zakaria berkata, jnazah ibunya selamat dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Makan Lama, Chabang Tiga, di sini, 5.30 petang semalam.

Sumber: hm / caramohon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini