Abang Janganlah Buat Macam Ni, Aisyah Tak Kuat. Rakaman Vide0 Gadis 17 Tahun Bantu Ibu Meniaga Buat Ramai Se.dih.

Kadang-kadang kita rasa diri kita ini sus4h tapi percayaIah ada lagi susah dari kita. Ada yang terpksa bekerja lebih dari 1 kerja dan ada itu sampai 3 jenis kerja 1 hari untuk men4mpung kehidupan seharian.

Nak hidup di zaman sekarang terutama yang bekeIuarga bukan lah satu yang mudah. Hidup di ibu k0ta Kuala Lumpur dengan harga barang semakin mahaI.

Jika disebut FS Channel mesti rata rata ramai kenal dengan vide0 mereka membantu 0rang s.usah dengan cara bor0ng semua jualan.Mereka juga banyak kali memb.antu peniaga peniaga kecil mempr0mosikan apa yang mereka jual.

“Sejak kecil saya selalu diingatkan ibu bapa dan 0rang di sekeliling tentang kehebatan bersedekah, kita tidak akan jatuh m1skin malah Tuhan akan membalas berIipat kaIi ganda kalau kita bersedekah.”

Itu reaksi penggiat Y0uTube, Mohd Fahmi Abdullah Sani, 30, ketika diminta berk0ngsi pengalamannya bersama se0rang lagi rakan Mohamad Ridhwan Haron, 30, yang melakukan kerja amal dengan memuat naik video di Faceb00k, Inst4gram dan Y0uTube bagi mempr0mosikan perniagaan penjaja secara percuma.

Gadis 17 Tahun Bantu Ibu Jual Kerepek

Begitulah apa yang berlaku kepada adik Aisyah yang baru sahaja menamatkan peperiksaan SPM. Dia berusaha bertungkus lumus untuk membantu ibunya menjuaI kerepek.

Adik ini telah ditemui oleh team FS Channel dimana mereka akan menyantuni para peniaga jalanan yang k.urang bern4sib baik dan membor0ng barang jualan mereka sehingga habis.

Ternyata adik Aisyah mempunyai ciri-ciri peniaga yang bagus kerana dia mempunyai kemampuan untuk berbicara dengan baik apabila berurusan dengan pelanggan.

Selain itu, dia juga mempunyai ilmu pengetahuan yang cukup baik kerana mampu menjawab setiap s0alan yang ditanya.

Menerusi rakaman vide0 disediakan di bawah, adik Aisyah ada mengatakan bahawa dia ingin sambung belajar dalam bidang yang berkaitan pern.iagaan.

Dia juga ada berk0ngsi keinginannya untuk mencari duit saku seperti rakan-rakan yang lain kerana apa yang dia Iakukan sekarang ini membuatkan dirinya dipandang rendah oleh 0rang lain. Dia juga pernah berk0ngsi keadaan dimana barang niaganya langsung tidak l.aku.

Meskipun usianya masih muda, dia ternyata mempunyai pemikiran yang jauh meIangkaui usianya. Niatnya hanya satu, ingin meringankan beban yang sedang dit4nggung oleh ibu tercinta.

Team FS Channel membayar lebih untuk barang jualan yang dibeli mereka. Perbuatan tersebut telah mengukir senyum pada wajah adik Aisyah.

Mereka bercadang untuk memberi lebih lagi wang sebagai hadiah buatnya. Namun, dia men0lak pemberian tersebut kerana merasakan Allah S.W.T dah berikan dirinya terlalu banyak rezeki pada hari tersebut. Adik Aisyah meminta mereka memberikan kepada yang lebih memerlukan.

Reaksi 0rang Ramai

Sem0ga Allah limpahkan rezeki buat adik sekeluarga dan yayasan skli. Sungguh banga dgn cara adik ni bercakap. Sgt teratur dan btl2 lembut orgny.. Smga adik akk berjaya suatu hari nanti.

Terbaik lah bukan semua b0leh jadi pemurah pada tahap yang tinggi, kelak nnt Kita akan d pers0alkan atas harta yang Kita Mampu, tetapi Kita tidak ingin membantu.

Teratur ayat adik ni, bagus didikan ibubapanya. M0ga murah rezeki,dan berjaya di masa hadapan.

Sem0ga Allah beri rezeki berlipat kali ganda, dipermudahkan urusan Aisyah & keluarganya. Tahniah sikap & m0tivasi yg baik dik. Sem0ga berjaya dlm pljrn, pekerjaan & hidup seterusnya. aamiin YRA.

VIDEO KLIK DISINI

Sumber : imuslimnetwork

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ 1
Nak Join —Klik Disini