”Jikα Diikutkαn Jun Ini Berαkh1rnya Hyαt Sy..” – R0slαn Aziz Tαbαh Diuji Knser Drαh.

KUALA LUMPUR: R0slan Aziz hari ini bukan lagi R0slan Aziz yang kita semua kenaI semasa era kem4syhuran muzik MeIayu sekitar awaI 1990-an.

Pada usia 60 tahun, individu yang pernah mence.tus rev0lusi muzik tanah air itu diuji dengan knser Iimf0ma atau k4nser dar4h.

Dalam temp0h yang sangat singk4t, bar4h itu telah meIepasi tahap empat – sesuatu yang tidak pernah terIintas akan berlaku padanya.

Asalnya, pada 1 November 2021, penggubah, jurutera muzik dan penerbit album ters0hor negara itu meng4du s4.kit perut yang agak berat sehingga mem4ksanya berjumpa dengan d0ktor bagi mendapatkan rw4tan.

Melihat keadaannya yang tidak bermaya, R0slan dicadangkan untuk menjalani pemeriksaan menyeIuruh termasuk uj1an dr4h dan pemriksaan pengimejan res0nans m4gnetIc (MRl).

Cadangan-cadangan rw4tan susuIan yang dicadangkan oleh d0ktor itu sedikit sebanyak membuatkan banyak tnda tanya bermain di k0tak fikirannya.

Dalam masa sama, R0slan sangat p0sitif dan sentiasa mengingatkan dirinya bahawa dia harus menerima apa sahaja kemungkinan dengan tab4h dan reda.

“Sudah tentu mula-mula saya amat bers.dih apabila d0ktor mengesahkan saya menghid4p knser tetapi saya sangat bersyukur walau didiagn0s knser, keadaan saya tidakIah begitu teruk.

“Saya sed4r bahawa hidup yang akan saya lalui s4ngat singkat kerana penghujung knser itu adalah m4.ti,” kata Roslan berk0ngsi cerita keadaannya kepada Astr0 AWANI dalam pertemuan di kediamannya di Kampung Datuk Keramat di sini, baru-baru ini.

Kunjungan krew Astro AWANI adalah untuk menziar4hinya selepas menerima kh4bar beliau sedang melalui fasa yang su.kar akib4t knser.

Memahami h4srat kami, Roslan membuka pintu rumahnya kepada saya bersama-sama rakan sekerja, Hafidah Samat, Madiha Abdullah serta jurukamera Airul untuk memberi peIuang kepada kami mend4sari ujian yang sedang dilaIuinya.

Sebelum ini juga, ramai kenalan R0slan dalam kaIangan penggiat industri turut meIawat dan memberi sok0ngan kepadanya.

Antaranya ialah pelak0n, penerbit dan pengarah Puan Sri Tiara Jacquelina, pelak0n Ida Nerina, pengurus acara, Dharanee serta rakan-rakan pemuzik yang pernah bekerjasama dengan R0slan.

Kehadiran rakan-rakan dan kenalan kata R0slan, amat-amat dih4rgai kerana mengingatkan dirinya bahawa beliau masih dihargai dan disayangi.

“HiIang rasa s4.kit bila kawan-kawan datang ke rumah untuk ziarah saya dan berb0rak. Saya amat hargai kehadiran mereka,” Roslan merakam pengh4rgaan buat mereka yang hadir memberi sok0ngan m0ral kepadanya.

Tldak seperti 0rang yang sedang s4.kit apa lagi pengid4p knser tahap empat, R0slan sangat ceria, ramah bercerita dan sesekali berc4nda.

Secara zahirnya, penggerak label R0slan Aziz Production (RAP) yang pernah menaungi barisan artis Gred A seperti Datuk Sheila Majid dan Datuk Zainal Abidin serta lain-lain pada awal 1990-an itu, tldak nampak sedang ‘berpe.r4ng’ dengan knser.

Realitinya, beliau terpksa men4.han s4.kit dan harus melalui pr0ses rw4tan yang benar-benar menc4bar termasuk secek4k uba.t yang perlu dim4kan setiap hari selain rw4tan kem0terapi yang b.ukan mudah untuk dilalui.

Beliau juga sudah sering keiuar masuk hspital bagi mendapatkan siri rw4tan. Namun, di sebalik kesuk4ran-kesuk4ran itu, R0slan mengagumi kebesaran Allah menghadirkan hikmah yang besar.

“Saya bersyukur sebab ada keIuarga dan kawan-kawan yang baik, yang betul-betul ambil berat pasaI saya. “Knser juga menyed4rkan saya bahawa dalam dunia ini, kita tldak b0leh berse0rangan.. keIuarga dan kawan sangat penting.

“Saya sangat bersyukur kerana ada semua itu termasuk ayah yang berusia 83 tahun juga masih ada dan kami tinggaI di rumah yang sama.. inilah hikmah yang saya tldak sed4r ada di depan mata,” rancak R0slan bercerita.

Bahkan, R0slan sepanjang perbuaian itu juga bercerita penuh gembira mengenai empat cahaya matanya, Wan Nur Khaleda, Megat Abdul Majid Aziz, Megat Ali Aziz dan Megat Zayn Hamza Aziz.

“Mereka adalah peiengkap kehidupan dan kebahagiaan saya,” katanya.

Tnpa berselindung, Roslan juga terbuka membic4rakan s0al kem4.tian yang diakui beliau semakin dekat dengan setiap se0rang daripada kita.

Apa lagi berita kem4.tian se0rang demi se0rang penggiat seni yang sampai ke telinga menyebabkan R0slan sudah bersedia untuk dijmput puIang oleh Yang Maha Esa.

“Saya diberitahu oleh dkt0r hanya ada masa sehingga enam bulan untuk hidup. Kalau dibuat kira-kira Jun ini hyat saya berakhir.

“Sepanjang hidup, apa yang saya kehendaki semuanya sudah saya lalui dan lakukan.

“Saya tahu saya akan m4.ti, jadi saya kena buat persiapan. Tlada apa-apa yang perlu ditngisi lagi, cuma saya akan tidak akan berjumpa dengan isteri saya lagi, begitu juga dengan anak-anak,” kata R0slan sambil merenung waj4h isterinya, Sopphilea Hamid yang setia menemaninya sepanjang wawancara itu berIangsung.

Dalam wawancara itu, R0slan tidak Iekang menyatakan rasa terima kasih secara terbuka kepada wanita itu kerana setia mend4mpinginya di masa dia diuj1 dengan kes4.kitan.

Kata R0slan, S0pphilea sudah terlalu banyak berk0rban buatnya terut4ma pada saat-saat su.k4r seperti ini. “Saya tidak tahu apa akan jadi pada saya sekiranya S0pphilea tidak ada. Kami buk.an sekadar suami isteri, bahkan, kami juga sah4bat karib.

“Dia satu-satunya kawan paling r4pat dalam hidup saya. Kami tldak pernah berja.uhan sejak kami berkahwin 23 lalu. Terima kasih saya pada Sopphilea,” ungkap Roslan. Sopphile yang tenang mendengar di sisi suaminya itu dilihat tldak mampu menymbunyikan rasa seb4k sambil menye.ka air ma.ta.

Sumber: astro / dbongkar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini