Jn4zah Ibu BeIum Dikebumi, Tapi Anak Nampak Ceria Seolah Tiada Apa Berlaku, HinggaIah Kain Penutup Wajah DiseIak

Pem3rgian insan tersayang pastinya merup4kan satu perkh4baran sedih. Wajah dan k3sedihan mereka yang ditinggalkan s3mestinya dap4t dilihat, dan sekir4nya tidak kuat semangat sudah t3ntu siapa yang m3lihatnya juga akan mengal1rkan air mat4.

Namvn, sebuah skuad yang menguruskan jn4zah berdepan d3ngan situasi yang berb3za apabila seorang anak kelihatan c3ria ketika pr0ses pengurusan jn4zah ibunya.

Peng3rusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jn4zah Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid berkata, pasuk4nnya menyeles4ikan satu kes wanita warg4 emas yang men1nggal dunia di H0spital Kuala Lvmpur (HKL), pada pagi Kham1s.

Sku4d Pengurusan Jn4zah Malaysia (SPJM) berk0ngsi kisah mengenai seorang an4k kepada arwah wanita warga em4s.

Menvrut beliau, jen4zah diuruskan di Kuala Lumpur sebelum dibawa ke Slim, Perak untutk dikebumikan di sebuah tanah perkuburan di Kampung Sungai Gesa.

“Ket1ka saya hadir untuk melihat proses pengurusan jen4zah, anak arwah datang bert3mu dengan saya dengan wajah yang ceria.

“Sesekali dia ketawa bersama rakan-rakannya seolah-olah tiada apa yang berlaku. Saya menjadi hairan dan terfikir adakah anaknya itu tidak sedih dengan kem4tian ibunya,” tulisnya menerusi satu perkongsian di halaman Facebook beliau.

Lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie, beliau bagaimanapun berkata, keceriaan anak arwah hanya seketika sehingga melihat wajah jen4zah.

Ustaz Rafie.

“Sehinggalah kain yang menutvp wajah ibunya itu dibuka, barulah wajahnya berubah sayu lantas dia mem3luk ahli keluarganya yang lain sambil menangis teresak-es4k.

“Begitulah keadaan sebahagian manusia d1 saat kehilangan orang yang dicintai. Dia sebolehnya ingin menyembunyikan kes3dihan yang ditanggung.

Begitulah keadaan sebahagian manusia di saat keh1langan orang yang dicintai. Sebolehnya ingin menyembunyikan kesedihan yang d1tanggung.- MUHAMMAD RAFIEUDIN ZAINAL RASID

“Apatah lagi jika dia seorang lelaki eg0nya terkadang mengatasi perasaannya. Namun sekuat mana pun air mata dan per4saan ditahan, pasti akan luntur juga bercucuran air mata saat melihat waj4h ibu kita diam membisu,” ujarnya.

Berkongsi pengalaman, Ustaz Rafie s3ring melihat betapa kuatnya anak-anak yang kehilangan ibu ayah sehingga m4sih boleh tersenyum ketika berada bersama orang ramai.

Perkongsian Ustaz Rafie di Facebook.

“Tetapi apabila tiba di rumah dan t3tamu mula beransur pulang, barulah perasaan sedih dan sunyi itu timbvl dan semakin menebal lalu mengalirlah air mata deras sehinggalah dia tidur k3penatan.

“Usah menipu diri sendiri wahai an4k. Menangislah saat ibu ayahmu meninggal dunia. Ketahuilah tangisanmu itu bvkanlah suatu perkara yang dilarang agama.

“Bahkan ia merupakan satu sunnah t4nda menzahirkan kesedihan atas kehilangan orang yang tersayang,” kat4nya.

Namun beliau menegaskan bah4wa meratapi kem4tian adalah dilarang kerana tindakan tersebut boleh memvdaratkan jen4zah.

“Apa pun teruslah berdoa dan datang menz1arahi ahli kubur kerana sesungguhnya satu saat nanti ketika giliran kita pula t1ba, kita juga mengharapkan hal yang sama juga daripada mereka yang mas1h hidup,” katanya.

SUMBER:Ustaz Rafie I Nangtime / lastnews21h

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ 1
Nak Join –> Klik Disini