Kahwin ala kadar k0s kurang 10K, pinjam cincin mak mentua masa merisik… pengantin nak jadi trenssetter ‘majlis bajet’!

MAJLIS perkahwinan merupakan peIuang yang ditunggu-tunggu setiap pasangan bercinta untuk menjadi raja sehari.

Wang puIuhan ribu ringgit sering kaIi dibeIanjakan untuk meraikan hari yang hanya datang sekali seumur hidup ini.

MeIawan n0rmalisasi masyarakat yang mengid4mkan kemegahan dalam resepsi perkahwinan mereka, Nadiatul Akmal, 29, memilih untuk bersederhana ketika menyambut hari istimewanya.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Nadiatul merasakan cukup untuk meIakukan perkara wajib sahaja dalam majlisnya kerana berpendapat dalam haI ini setiap pasangan mesti melihat kepada kemampuan diri sendiri.

Nadiatul yang bekerja sebagai jurutera perisisan seIamat diijabkabulkan bersama suaminya di Muar, Johor pada Mei tahun ini.

“Yang paling penting adalah bernikah. Nak lalui pr0ses nikah dan appr0ve semua benda pun dah stressful, jadi memadai bagi saya majlis yang kecil. Mudahkan apa yang b0leh dimudahkan.

“Perkara yang saya tekankan dalam majlis saya cuma baju dan gambar sebab itulah mem0ri yang kita akan simpan sampai kita tua, yang lain itu cuma tambahan, kalau ada 0kay, kalau tak ada pun tak apa.

“Ayah saya juga memang jenis yang tak kisah tentang majlis kahwin. Pasal hantaran sekali pun, dia cuma cakap ikut berapa yang lelaki itu mampu bagi. Dia pun ada suarakan dekat saya yang kalau b0leh dia nak kenduri d0a selamat sahaja,” katanya ketika dihubungi mStar.

Keluarga suami Nadiatul juga menyambut baik cadangan yang dikemukakan dan berk0ngsi buah fikiran yang sama untuk majlis perkahwinan anak mereka.

“Dari awal keluarga suami memang nak yang simple sahaja, asaIkan 0bjektif nak buat majlis kahwin ini tercapai iaitu bagi 0rang tahu yang anak saya ini dah kahwin.

Majlis perkahwinan Nadiatul dan suaminya.

“Saudara-mara pun tak ada yang masuk campur, macam tanya kenapa buat kecil sangat atau bandingkan dengan majlis kahwin 0rang lain. Alhamdulillah untuk kami semuanya berjaIan dengan lancar,” tambah Nadiatul.

Nadiatul seterusnya berk0ngsi jumlah perbeIanjaan yang dilaburkan untuk majlis perkahwinannya dan apa yang memeranjatkan adalah ia tidak mencec4h lima angka.

“Kalau nak buat benda baik InsyaAllah akan dipermudahkan. Seminggu sebelum saya kahwin, sepupu saya kahwin dan dia ada goodies bag lebih. Jadi dia bagi saya pakai untuk majlis saya. Dah jimat banyak dekat situ.

Apa-pun terpulang kepada diri sendiri. Kalau kita rasa kita mampu, kita buat.
Nadiatul Akmal

“Untuk makeup pula ada se0rang kakak ini nama dia Kak Ain, dia offer untuk sp0nsor makeup saya. Untuk makan pula, kami memang jemput kenalan yang rapat sahaja. 200 0rang, 50 saya, 50 suami, 100 untuk parents kami.

“Hantaran kami buat benda yang boleh dipakai. Macam hantaran untuk pihak lelaki adalah baju dan kasut kahwin. Jurugambar saya ambil kawan lama saya dan dia offer harga kawan-kawan.

“Kami cuba pot0ng kos dekat mana-mana bahagian yang kami boleh. Saya boleh katakan anggaran kasar jumlah perbelanjaan untuk majlis kahwin saya ini kurang dari RM10,000,” ujarnya.

Majlis secara kecil-kecilan.

Mengulas mengenai cincin kahwin yang dikatakan dipinjam daripada mak mentua, cincin tersebut sebenarnya digunakan untuk simbolik penyarungan cincin ketika keluarga lelaki datang merisik.

“Saya dah ada cincin nikah sendiri yang suami belikan. Walaupun mak mentua saya ada tawarkan untuk bagi dekat saya terus cincin itu, tetapi saya t0lak.

“Cincin yang mak mentua saya bagi itu cuma digunakan ketika merisik untuk tujuan simb0lik nak beritahu yang kami dah ada ikatan,” terangnya.

Kedua-dua belah pihak sekufu dalam menentukan majlis perkahwinan yang dikehendaki.

Nadia juga memberitahu tujuan dia membuat vide0 TikTok menceritakan tentang hari bahagianya supaya dapat menjadi trendsetter untuk orang lain tidak berasa kek0k dalam mengadakan majlis perkahwinan yang bersederhana.

“Apa pun terpulang kepada diri sendiri. Kalau kita rasa kita mampu, kita buat.

“Asalkan benda itu tak membeb4nkan diri kita dan pasangan kita kerana nanti kita juga yang akan menanggung semuanya,” katanya menutup bicara.

Sumber : mstar / Caramohon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ
Nak Join —Klik Disini

Leave a Reply