Keαdaan S0lαt Subuh Di Turki Yαng Penuh Seperti S0lαt Jumαat Menjadi Perhαtian Masyarαkat Islαm Duniα

Berikut adalah nota perjalanan daripada Ketua Umum BAZNAS, Dr. KH. Didin Hafidhuddin, M.Sc semasa melawat Turki. Kisah menakjubkan itu bukanlah mengenai kota Istanbul yang berkilauan yang terserlah seperti yang dilihat dari pesawat ketika melintasi Eropah, atau wanitanya yang cantik rupawan, tetapi tentang kehidupan beragama yang berkembang pesat.

Turki benar-benar berubah 180 darjah sejak dipimpin oleh Erdogan dengan AKPnya. Apa yang sangat menakjubkan ialah suasana keagamaan masyarakat Turki yang begitu bersemangat. Kini masjid-masjid sangat sesak dengan anak-anak muda yang beribadat dan juga aktiviti Islam. Lebih-lebih lagi yang paling menakjubkan ialah apabila masuk waktu solat subuh, masjid-masjid di Turki sangat sesak dengan jemaah yang didominasi oleh anak-anak muda, suasana seperti di Indonesia, pada solat Jumaat.

Dr Didin teringat ketika melawat Turki pada 1990-an, ketika Turki masih sangat sekular. Apatah lagi waktu solat subuh, bila azan maghrib pun tak nak solat berjemaah.

“Ketika itu saya hanya solat bersama isteri dan anak-anak, kerana tiada jemaah tempatan yang datang.” jelas Dr Didin.

“Memang menakjubkan dan lebih memeranjatkan remaja Turki pergi ke masjid dengan kereta mewah diletakkan di perkarangan masjid,” katanya.

Selain tahap religiositas masyarakat Turki yang semakin baik, keadaan ekonomi Turki sekarang juga semakin berkembang pesat. Tanpa bantuan pinjaman asing, kerajaan Turki mampu membina, membuat perubahan ketara dan mampu bersaing dengan negara maju dunia.

Kedudukan ekonomi Turki telah melonjak daripada 111 kepada 16 di dunia, jadi Turki kini berada dalam senarai 20 negara kuat (G20). Pendapatan per kapita penduduk juga meningkat daripada $3500 USD (2003) kepada $11000 USD (2013) dan terus meningkat.

Kerajaan Turki sebelum ini serius melancarkan 3 Program Kebangsaan iaitu:

– Gerakan Solat Subuh berjemaah di masjid.

– Gerakan Infaq Sedekah.

– Pergerakan Ekonomi Rakyat.

Keadaan Solat Subuh di Turki

Program terobosan gerakan solat subuh berjemaah di masjid itu mendapat sambutan menggalakkan daripada masyarakat, dengan hasil yang menakjubkan. Solat Subuh menjadi sangat ramai seperti solat Jumaat di Indonesia.

Sudah pasti keberkatan solat subuh berjemaah mendapat natijah di luar akal, terbukti dengan mengharungi pelbagai kesusahan negara di Turki yang sebenarnya bukan mudah, lebih-lebih lagi Eropah beberapa tahun lalu dilanda krisis ekonomi.

Seorang ulama besar Pakistan, Sheikh Maulana Tariq Jamil menyampaikan pengalaman dakwahnya ketika pergi berdakwah di Jordan. ketika di Jordan dia pergi ke kawasan sempadan Jordan-Isr4.

Setibanya di kawasan sempadan, apabila rombongan Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh di salah sebuah masjid berhampiran sempadan, tiba-tiba seorang tentera dari luar melihat ke dalam masjid. Setelah mencari beberapa ketika kemudian tentera itu segera beredar. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentera itu dan bertanya apa yang dia lakukan.

Keadaan Solat Subuh di Turki

“Saya hanya mahu melihat berapa ramai umat Islam yang menghadiri solat subuh di masjid,” kata askar itu. Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil kehairanan bertanya “kenapa?”

Baginda menjawab, “Dalam kitab kami ada tertulis “Jika di seluruh dunia jumlah umat Islam yang berjemaah di masjid-masjid di seluruh dunia sebanyak jumlah jemaah solat Jumaat, maka hancurlah Barat pada waktu itu. ” Tetapi apabila saya melihat di masjid bilangan orang Islam yang datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, jadi hati saya tenang, kerana orang Islam pasti tidak dapat mengalahkan kita.”

Mendengar ceramah ini, Syeikh Maulana Tariq Jamil sangat terkejut.

Seperti yang sedia maklum, solat Subuh adalah solat yang paling sukar untuk dilakukan, kerana Subuh adalah ketika masih gelap, sejuk dan ketika orang sedang tidur. Jika solat Subuh dapat ditunaikan, maka solat-solat yang lain pasti mudah ditunaikan.

Keadaan Solat Subuh di Turki

Kebanyakan umat Islam tidak mengetahui pengakuan tentera ini, bahawa mereka akan binasa sekiranya jemaah umat Islam bersolat subuh yang menghadiri solat jumaat.!!

Orang Yahudi sentiasa berusaha dengan pelbagai cara agar umat Islam dapat meninggalkan solat 5 waktu. Kerana umatnya faham jika orang Islam meninggalkan solat fardhu, Allah pasti tidak akan menolong orang Islam. Supaya segala usaha umat Islam mempertahankan agama sentiasa gagal

Sumber: OhMyMedia / ptvnews

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini