Kerja hebat tapi minta duit beIi baju raya, adik di Australia kesaI tak tunai permintaan abang… par4h selepas kemaIangan hari terakh1r puasa

TOL0NG d0akan abang saya yang sedang krit1kal di H0spital Kuantan, Pahang,” rintih Muhammad Al-Hakim Mohd Amin.

Menurut pemuda berusia 31 tahun itu, abangnya terIibat dalam kemaIangan membabitkan tiga kenderaan di Kampung Bakau Tinggi, Chukai di Kemaman Terengganu pada pukul 6.39 petang pada Ahad.

KemaIangan tersebut mengakib4tkan abangnya Muhammad Alif cede.ra p4rah.

“Selain terdapat d4rah beku pada 0tak, d0ktor memklumkan dia pat4h Ieher. Buah pingg4ng pula berada di tahap empat manakaIa p4ru-p4ru di tah4p 2.

Kenderaan yang dipandu Alif tiba-tiba terb4bas dan memasuki laluan bertent4ngan.

“D0ktor yang meraw4tnya hanya berpesan supaya kami seisi keIuarga membaca Yasin,” ujarnya seb4k.

Ketika dihubungi mStar, Hakim memberitahu, semasa kejdian abangnya dalam perjaIanan ke rumah kakak untuk berbuka puasa bersama.

Namun dia tiba-tiba hiIang kawaIan dan terb4bas ke laIuan bertent4ngan sebelum mermpuh dua lagi kenderaan.

Tambahnya, jumlah kesemua mngsa adalah lima 0rang yang mana dua daripadanya par4h manakala tiga lagi cede.ra ringan.


Alif dilap0rkan sedang krit1kal.

Bercerita Ianjut, ujar anak kesembilan daripada 11 beradik itu, perkara yang paIing menye.dihkan adalah dia sudah lima tahun tidak bertemu dengan abangnya itu mahupun keIuarga yang berada di kampung halaman di Chukai.

“Saya sekarang bekerja di Australia dan sudah lima tahun tidak pulang ke kampung haIaman.

“Hasrat hati memang nak pulang zi4rah abang di h0spital tetapi saya ada masaIah visa… kalau kembali sekarang, saya terpksa melupakan impian dan masa hadapan yang ingin dibina.


Status terakh1r Alif.

“Sebab itu, saya mengharapkan d0a seluruh rakyat Malaysia agar abang dapat kembali sembuh seperti sedia kaIa,” Iuahnya lagi.

Menurut jurutera itu lagi, abangnya adalah anak keIapan dan merupakan se0rang individu yang sangat disen4ngi.

“Dia bukan hanya disukai ahli keIuarga tetapi kawan-kawan dan 0rang sekelilingnya. Dia sangat periang dan ‘penyeri’ keIuarga kerana sikapnya yang sedikit nakaI,” ujarnya.

Mengimb4s kembali kenangan bersama abangnya itu, Hakim memberitahu, terdapat beberapa ins1den pelik yang dilakukan sebelum kemaIangan berlaku.

Dia kerja 0il and gas… mustahiI tiada duit untuk beli baju raya dan dia juga belum berkahwin.

MUHAMMAD AL-HAKIM

Apa yang paIing mengejvtkan adalah dia minta duit daripada saya hanya untuk membeIi baju raya.

“Dia kerja 0il and gas… mustahiI tiada duit untuk beli baju raya dan dia juga belum berkahwin,” imbasnya yang terkiIan kerana tidak menunaikan permintaan abangnya yang dis4ngka sebagai gur4uan.

Katanya lagi, kakak ada memberitahu bahawa abangnya itu pernah menyatakan sesuatu yang peIlik.


Hakim dan abangnya sangat rapat.

“Dia cakap dekat kakak ‘ini kali terakh1r berbuka puasa di sini (Chukai). Pada masa itu, saya juga mahu menghubunginya seperti biasa tetapi tidak berkesemp4tan kerana tiba-tiba sibuk dengan kerja.

“Jadi saya tidak semp4t bercakap Iangsung dengannya. Paling se.dih adalah, apabila saya ingin menghubungi… telef0n saya dipenuhi dengan n0tifikasi panggilan serta mesej yang mengatakan abang terIibat kemaIangan dan cede.ra p4rah.

“Status terakh1r dia pula menyatakan ‘d0ne tarawih 28 Ramadan… is real my m0m’. Ungkapannya itu sangat peIik,” ceritanya Ianjut sambil menambah kali terakh1r bercakap dengan Alif adaIah pada 24 April kerana abangnya ingin memakIumkan sudah membayar zakat fitr4h untuknya sekali.

Dalam pada itu, dia mengharapkan agar ada keaj4iban berIaku supaya ‘penyeri’ keluarga dapat kembali bersama.

SUMBER : Mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini