Kisah Tan Mike F0ong, Mualaf Tanpa Penglih4tan Yang Berjaya Menam4tkan Pengajian Sijil Tahfiz Darul Quran Mendapat S0kongan Penuh Daripada Ibu Walaupun Berbeza Agama

Kisah Tan Mike Foong, Mualaf Tanpa Penglihatan Yang Berjaya Menamatkan Pengajian Sijil Tahfiz Darul Quran Mendapat S0kongan Penuh Daripada Ibu Walaupun Berbeza Agama

WALAUPUN berlainan agama dengan anaknya, Ang Bee Cheng, 48, setia menemani malah sanggup berulang alik menguruskan anaknya yang menuntut di Darul Quran (DQ) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Kuala Kubu Bharu.

Selama setahun Ang Bee Cheng, 48, ibu kepada mualaf, Tan Mike Foong, 23, meng4mbil dan mengh4ntar anak sulung daripada tiga ber4dik itu ke DQ.

Tan yang mesra dengan p4nggilan Mike yang juga 0rang kurang upaya (0KU) dilahirkan buta aklbat masal4h sar4f dan berjaya menamatkan pengajian Sijil Asas Tahfiz selepas menghafaz 10 juzuk al-Quran selama setahun di situ.

Dia yang turut menerima Sijil Anugerah Khas ditemani ibunya bersama-sama naik ke pentas menerima penganugerahan itu yang disempurnakan Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Mohamad N0rdin Ibrahim dalam majlis Konv0kesyen Darul Quran Ke-28.

Mike (tiga dari kiri) menerima Sijil Asas Tahfiz dan Sijil Anugerah Khas selepas berjaya menam4tkan peng4jian di DQ.

Menurut Ang, peng0rb4nannya berulang alik setiap hari bagi menguruskan Mike di tempat pengajiannya di DQ berhasil apabila melihat anaknya itu menerima sijil.

“Walaupun rumah kami dekat namun Mike mahu tingg4l di tempat pengajiannya.“Disebabkan dia tidak b0leh melihat, saya terp4ksa berulang alik melu4ngkan masa dengan membawa makanan, keperluan dan mengambil semula pakaian k0tornya untuk dicuci di rumah.

“Hari ini semuanya terb4las apabila melihat kejayaan Mike malah lebih membuatkan saya terharu apabila gurunya meminta saya naik bersama-sama ke pentas,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Dalam pada itu, Mike yang memeluk Islam sejak 2015 berkata, dia sangat berterima kasih dan terharu dengan peng0rb4nan ibunya.

“Ibu sangat memberi s0kongan kepada saya selama ini. Cuma kalau b0leh saya tidak mahu susahkan dia untuk berulang alik setiap hari.

“Saya terkil4n sebab dia sudah semakin berusia. Kalau b0leh saya mahu berdikari, namun ibu berkata, selagi dia masih hidup dia akan menj4ga saya,” katanya.

Sementara itu, Mike berkata, bukan mudah untuk dia mengh4fal juzuk al-Quran.

“Dalam pr0ses mengh4fal itu perangai buruk saya datang. Apabila saya sedang bertasmik, saya terbiasa pegang al-Quran braille, jadi ia tak menjamin kualiti hafazan saya.

“Namun, saya berusaha membuang tabi4t itu dan meminta kepada Allah SWT untuk memudahkan hafalan juzuk al-Quran,” katanya.

Mike kini sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang Dipl0ma Tahfiz al-Quran dan Kiraat di pusat tahfiz sama serta perlu menghafaz semua 30 juzuk al-Quran dalam temp0h tiga tahun.

Terdahulu, Harian Metr0 melap0rkan kisah ikatan anak beranak itu yang tidak pernah putus sekalipun berbeza peg4ngan akid4h.

Ang setia berulang dari kediamannya ke DQ setiap minggu demi memastikan keperluan anak sulungnya dipenuhi.

Malah pada cuti semester Ang turut menghantar dan menunggu Mike s0lat Jumaat di masjid berdekatan kediaman mereka.

Sumber : Metro / Kongsisibomonicko

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini