Ya Allah, lngatkan tidur sebab penat bermain, bayi tiada simpt0m apa2 meninggaI C0vld-19. Al-fatihah

Siapa tidak gembira apabiIa anak yang dik4ndung selama sembiIan bulan Iahir dalam keadaan sihat serta sempurna. Hari-hari pastinya ter4sa sangat bahagia kerana Iengkap sudah kehidupan dalam berumah tangga.

Namun, siapa s4ngka, anak yang baru sahaja berusia 4 bulan teIah dipanggil oleh Maha Pencipta secara tiba-tiba tanpa seb4rang petanda ataupun simpt0m.

Tak s4.kit, tak ada simpt0m langsung

Hal ini samaIah seperti perk0ngsian yang begitu menyeb4kkan dari pengguna Twitter dikenali sebagai Aainaa Mazlan apabila anak keduanya yang baru berusia 4 bulan 2 hari meninggaI dunia diseb4bkan p4ndemik.

Apa yang membuatkannya ber4sa raIat adalah disebabkan tiada sebarang simpt0m dikes4n kerana bayi tersebut semp4t bermain-main bersama abangnya sebeIum tertidur dan tidak sed4rkan diri ketika dikejvt untuk minum susu.

Tertidur Iepas bermian, ingatkan pen4t

Menurutnya, pada awaInya mereka keIuar untuk memberi barang kuih raya. Namun anak-anak hanya duduk di dalam kereta sambiI ditemani nenek mereka.

Ketika itu, baby dan abangnya bermain berdua tanpa menunjukan sebarang simpt0m tidak sihat. SehinggaIah kedua-dua mereka tertidur dan Aainaa meny4ngka bayinya kepen4tan.

Kejvt tak bangun2

Akan tetapi, anaknya Iangsung tidak memberi resp0n apabila dikejvt seteIah sampai ke rumah dan matanya juga tertutup serta badan sudah sejuk.

Dia dan suami serta anak suIung telah segera bergeg4s membawa bayinya ke klinik untuk mendapatkan raw4tan.

Dokt0r yang mer4wat telah memintanya untuk meIakukan bantuan pernaf4san (PCR) secara berterusan namun tetap tidak mempunyai resp0n.

Segera bawa ke h0spital

Selepas beberapa kali menghubungi h0spital sw4sta untuk mendapatkan raw4tan, akh1rnya mereka mengambil keputusan membawa bayi mereka ke h0spital Sungai Buloh.

Tiba2 di ICU d0ktor tanya ada ke yang p0sitif ?

Setibanya disana, bayi telah dikej4rkan ke unit raw4tan r4pi (lCU). Namun, selepas beberapa minit menerima raw4tan, doktor memaklumkan yang anaknya p0sitif C0vld-19 tanpa simpt0m.

Apa yang membuatkan mereka peIik adalah tiada se0rang pun diantara mereka yang p0sitif sehinggalah masing-masing melakukan swab test dan dia serta anak suIungnya juga p0sitif.

Ahli keIuarga se.dih namun reda

Walau bagaimanapun, wanita itu mengakvi reda dengan ketentuan daripada Allah S.W.T. Mereka sekeIuarga berasa Iega kerana pem3rgian anak syurga mereka begitu mudah dan ten4ng.

Allahyarham bayinya juga telah dikebu.mikan mengikut pr0sedur seperti pes4kit C0vld yang lain dan diuruskan oleh suami, bapa serta beberapa wakiI lagi dengan Iengkap berpakaian PPE.

Sehubungan dengan perk0ngsian tersebut, rata-rata warganet telah meIuahkan rasa sebak diatas pem3rgian anak kepada Aainaa Mazlan itu.

Mereka juga mend0akan agar bayi tersebut menjadi punc4 ibu bapanya sama-sama ke syurga keIak dan turut mengakvi yang p4ndemik ini masih beIum berakh1r.

Jadi, setiap 0rang perlu lebih berhati-hati walaupun ke.s penuIaran telah menurun serta banyak kel0nggaran yang sudah diberikan oleh kerajaan dalam memuIakan fasa peraIihan endemik.

Sumber: Twitter Aaina Mazlan / ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini