“Makan sebiji telur g0reng dip0tong empat..” Ibu Tvnggal 3 Anak Hid4p Angin Ahmar Perlukan Bantuan

Se0rang ibu tunggal berdepan kesukaran apabila dis4hkan menghid4pi peny4kit angin ahmar yang telah menyer4ng sebanyak dua kali dalam temp0h enam bulan.

Keadaan Maimun Said, 50, bertambah p4rah apabila rumah sewa yang didi4mi di Jalan Berembang 2, Kampung Rumah 10, Plentong tertunggak bayaran dua bulan sehingga diminta supaya keluar, esok.

Menerusi lap0ran Harian Metro, Maimun berkata, walaupun mend3rita angin ahmar yang menyebabkan bahagian kanan angg0ta badan dari tangan hingga kaki hilang upaya, sejak 0ktober tahun lalu, dan tidak mampu berjalan serta memakai lampin pakai buang.

Sebelum ini, keluarg4nya tidak pernah terlepas dari mel4ngsaikan duit sewa rumah berjumlah RM700, kerana anak keduanya, Nik Mohd Mazrulhafendi Nik Mazlan, 28, mempunyai pekerjaan.

“Tetapi beberapa bulan lalu, anak yang menjadi t0nggak keluarga diberhentikan kerja kilang, sehingga kami tidak mampu untuk membayar rumah sewa.

“Makcik cuba untuk kuatkan semang4t dan peny4kit itu menunjukkan tanda p0sitif untuk pulih pada hujung tahun lalu.

“Namun, pada Mac lalu makcik diser4ng angin ahmar sekali lagi pada angg0ta badan sama.

“Anak sudah mendapat kerja baru sebagai pengawal keselamatan bulan lalu, tetapi kami masih tidak membayar tunggakan sewa rumah berjumlah RM1,400. Jumlah itu terlalu besar buat kami,” katanya ketika ditemui di kediamannya di sini.

Maimun berkata, dia bersama tiga anak yang tingg4l bersama termasuk anak b0ngsu berusia 15 tahun, pernah makan nasi berlaukkan sebiji telur g0reng yang dip0tong empat bahagian.

“Ada masanya makcik makan cuma sehari sekali. Dahulu makcik malu nak meminta t0long dengan 0rang, sekarang makcik sudah tidak m4mpu bertahan dan tidak larat lagi nak tanggung d3rita.

“Makcik harapkan dapat menyewa di Projek Perumahan Rakyat (PPR), dalam masa terdekat.

“Makcik tidak pernah mem0hon PPR dan apa-apa bantuan sebelum ini kerana tidak tahu dan pada ketika itu anak masih mempunyai kerja tetap menyara keluarga,” katanya.

Malah, wanita itu juga sudah dua bulan tidak mendapatkan rawatan susulan bulanan di Hospital Sultan Ismail (HSI), di sini, aklbat pendar4han dalam kepala kerana tidak mempunyai kenderaan dan wang mencukupi.

Bagaimanapun, nasib yang menimpa keluarga itu mendapat perhatian, Pengurus Besar Pasaraya Econsave Cash And Carry, Mas Imran Adam yang menyumbangkan barangan keperluan harian buat wanita itu antaranya tilam, susu f0rmula, lampin pakai buang dan keperluan dapur.

Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubunginya di talian 013-8379464.

Sumber : yoy