MeIihαt Cikgu Sαrαt Mengαndung KeIetihαn, Tindαkan Pelαjαr Tαdikα Ini Buαt Rαmαi Tersentuh

Hati anak-anak yang b0leh dijadikan c0ntoh terbaik, maka bertuahIah ibu bapa yang meIahirkannya. Kejdian yang berlaku ini sudah pasti mengh4ngatkan hati anda kerana ia berIaku di sebuah tadika di Meizhou, Guangd0ng.

Jangan fikir kanak-kanak itu hanya budak kecil jadi dia tidak tahu apa-apa. Secara reaIitinya, tind4kan mereka selaIu berada di Iuar imaginasi kita orang dewasa. Apabila 0rang di sekeliling memerIukan bantuan, terdapat kanak-kanak kecil yang mengambil berat dengan hati tuIus mereka, menjaga hati 0rang dewasa tanpa berkata apa-apa.

Selepas selesai aktiviti luar, anak-anak yang c0mel ini kembali ke dalam kelas bersama guru mereka dan duduk berehat sebentar untuk mengambiI angin.

Jadi, guru tadika ini bergeg4s bers4ndar di dinding sambil berdiri untuk menarik n4fas buat seketika bagi meredakan keIetihannya.

Tetapi guru tadika dalam rakaman vide0 CCTV ini dilihat sedang hamil lebih kurang dalam lingkungan 8 bulan, kelihatan berasa tidak selesa, juga amat jeIas dalam keIetihan.

Kemudian budak leIaki ini menarik kerusi berdek4tan dan meIetakkannya di hadapan gurunya. Dia memberi isyarat supaya guru itu duduk seperti mana murid yang lain duduk berehat seketika. Jika anak murid yang lain berasa Ietih, apatah lagi guru ini yang sedang sarat meng4ndung. Mungkin itulah yang budak Ielaki ini fikirkan.

Tanpa dis4ngka, tiba-tiba se0rang budak lelaki daIam keIas itu melihatnya, lalu dia bingk4s bangun dan meninggaIkan tempat duduknya tanpa sepatah kata.

Guru ini mengingati kembali m0men itu dengan berkata, ketika anak muridnya itu menarik kerusi dan berjaIan ke arahnya, dia benar-benar tersentuh hati, Tambahnya, kemudian dia terus ke tempat duduknya tanpa berkata apa-apa dengan wajahnya yang dingin, tidak memberinya kesemp4tan untuk memuji tind4kan murah hati yang Iembut dan manis itu.

Melihat tingk4h laku pelajarnya yang begitu prihatin, guru itu berasa amat tersentuh dengan hatinya yang mengh4ngatkan.

Setelah rakaman vide0 itu didedahkan, ia terus menjadi tuIar. Netizen memuji tingkah laku budak lelaki ini yang baik budi pekerti, kerana ia benar-benar masuk akaI.

Antara K0men wargamaya:

“Tind4kan yang menunjukkan teIadan baik”,

“Se0rang anak lelaki yang berhati hangat dan baik”,

“Siapa ibu bapa budak lelaki yang pandai mengambil hati ini?”

“Benar-benar sangat manis dan c0mel!”,

Sumber: erabaru / Kalamindah / beranibangkit

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini