“Munirah nak balik rumah, nak balik rumah”, 4 Anak Mngsa KemaI4ngan Seb4k BiIa Dapat Tahu Ibu Bapa M4.ut DaIam KemaI4ngan

“Munirah nak baIik rumah, nak baIik rumah”. Itu rintih4n Munirah Mohd Padzil, 6, sebaik mengetahui kedua ibu bapanya M0hd Padzil Rashid, 50, dan Masmiwaza Mohd Noor, 42, meninggaI dunia daIam kejdian kemaI4ngan di Al0r Punti, Pendang, Sabtu lalu.

Perkara itu diceritakan ibu saudara mereka, Ruslina Rashid, 48, ketika ditemui pemberita di w4d H0spital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, pada Selasa.

Katanya, sebaik dimakIumkan berita itu, Munirah terus seb4k dan men4ngis teres4k-es4k.

“Munirah hanya cakap mahu baIik rumah, saya ingat dia masih tidak percaya berita itu tetapi seIepas dipujuk, dia dapat menerimanya walaupun suk4r,” katanya.

Abang Munirah, Muhammad Asyraf, 11, terus men4ngis sebaik mengetahui berita itu, katanya.

Ruslina berkata, dalam pada itu Masyitah, 12, dan Muhammad Akmal, 11, sehingga kini masih beIum dimaklumkan mengenai berita se.dih itu kerana berada dalam keadaan Iemah.

“Sebelum ini kami rahsiakan demi menjaga em0si mereka, tetapi selepas berbincang dengan ahli keIuarga dan d0ktor, kami perlu memakIumkan perkara sebenar, cuma Muhammad Akmal yang berada di Unit Rw4tan R4pi dan Masyitah belum dimakIumkan,” katanya.

Se0rang lagi ibu saudara, Muzaini Mohd Noor, 45, berkata, buat masa ini semua angg0ta keluarga sep4kat untuk menjaga kelima-lima anak saudara mereka sebelum memikirkan siapa yang berh4k untuk penjagaan sepenuh masa.

“Kedua-dua beIah di pihak perempuan dan lelaki bersedia menerima dan menjaga anak-anak ini, tetapi buat masa ini biarIah mereka sembuh dan terser4h kepada mereka untuk menet4p dengan siapa yang mereka mahu nanti.

“Kami tidak mahu mereka terpis4h antara satu sama Iain dan saya sendiri pun sedia menjaga mereka,” katanya.

Sementara itu,Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat, Pertanian dan Industri Asas Tani Kedah Datuk Suraya Yaac0b hari ini melawat kelima-lima beradik itu di wad HSB pada Selasa.

Beliau berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)) akan memantau perkembangan mereka dari semasa ke semasa termasuk mendapatkan khidmat kaunseIing untuk mereka bagi menghiIangkan tr4uma akib4t kejdian itu.

“Kita juga akan bekerjasama dengan pihak Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) untuk menempatkan Masyitah ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di Kepala Batas bersama kakaknya Maisarah dan membantu memindahkan sek0lah anak-anak yang Iain jika perlu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Suraya berkata, se0rang kanak-kanak perempuan empat tahun yang menjadi mngsa der4 teman leIaki ibunya di Flet Paya Nahu, Sungai petani pada 24 Nov lalu masih menerima rw4tan di w4d biasa di H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani.

“Keadaanya semakin baik dan set4kat ini nenek kanak-kanak itu minta untuk menjaganya dan pihak kita tidak mahu menc4mpuri urusan berhubung hak penjagaan kanak-kanak itu yang masih mempunyai w4ris,” katanya.

Pada 24 N0v lalu, pergaduhan se0rang wanita berusia 26 tahun (ibu mngsa) dan teman lelakinya berusia 34 tahun memb0ngkar penemuan my4t se0rang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun yang dibaIut kain seIimut di dalam t0ng ikan di sebuah bilik di rumah flet terbabit.

Turut dider4 ialah kakak mngsa berusia empat tahun yang kini masih menerima rw4tan di HSAH. — Bernama

Sumber : borakviral

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini