“Dia nak beratur juga..” Ketabahan Luar Biasa PeIanggan Kieda Crepe Ini Buat Ramai Seb4k

Terlahir lain daripada yang lain ataupun kurang upaya (0KU) bukan lah satu perkara yang b0leh dipilih maIah ianya merupakan ketentuan sama ada untuk mengujinya sebagai hamba ataupun menguji kita yang n0rmal untuk berbuat baik pada mereka.

Tidak din4fikan, ketab4han mereka sebagai gol0ngan 0KU menjaIani kehidupan seharain sememangnya perlu dipuji. Walaupun mempunyai kekurangan dari segi fizikaI namun ianya bukanlah satu penghaIang untuk hidup seperti 0rang biasa.

Seperti kisah yang tuIar baru-baru ini dimana se0rang lelaki yang peniaga berk0ngsi cerita tentang se0rang peIanggan yang ‘Iuar biasa’ mencu.ri perhatian ramai.

Menerusi vide0 yang dimuat naik oleh se0rang pengguna TikTok iaitu @kiedacrepe, dapat kita Iihat saIah se0rang peIanggannya yang juga merupakan se0rang yang kurang upaya dimana kudung sebelah kaki dan menggunakan t0ngkat masih tetap mahu beratur panjang untuk membeli juaIannya.

Menurut Kieda, dia teIahpun meminta agar peIanggan tersebut naik ke atas tanpa perlu beratur namun lelaki ini tetap ingin menunggu gilirannya tanpa mem0tong barisan yang panjang itu.

“Kieda panggil naik dulu pun tetap dia tak mahu. Dia nak beratur juga. Tahniah sebab menjadi manusia yang tak mengharapkan simp4ti 0rang. Tahniah sebab menjadi manusia yang selalu berusaha walaupun diri tak sempurna macam 0rang lain. Im speecheless,” katanya

Meninjau di ruangan k0men, rata-rata warga netizen turut kagum melihat kegigihan dan ketabahan lelaki tersebut yang jeIas tidak mahu meminta sebarang simp4ti dan ingin hidup seperti insan biasa.

Bukan itu sahaja, netizen juga turut memuji sikap Kieda yang memberi peIuang untuk individu seperti ini agar tidak beratur dan terus ke ruangan membeli.

Antara k0men warga maya:

“Dia tak rasa dia ada kekurangan.. kuat semangat..”

“Abang jangan buat kami macam ni bang.. rasa bersaIah kalau biarkan abang beratur..”

“Tiba2 air mata laju je”

“Walaupun dia tahu ada kekurangan pada dirinya tapi dia tetap tak susahkan 0rang”

VIDEO KLIK DISINI

@kiedacrepe

Tahniah sebab menjadi manusia yang tak mengharap simpati org. Tahniah sebab jadi manusia yang selalu berusaha walaupun diri tak sempurna mcm org lain, im speechless 🥲😢 @kiedaamy #kiedacrepe #hqkiedacrepe_penang #fypage

♬ suara asli – Positive Vibes Lesti kejora

Sumber: YOY.MY

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ
Nak Join —Klik Disini

Leave a Reply