P0ligami tanpa izin isteri dianggap tak mampu – Ustaz Azhar Idrus

Sejak semaIam, isu p0ligami semakin h4ngat menjadi bualan ramai apabila pengarah ters0hor, Syamsul Yusof mengakui sudah berkahwin dengan Ira Kazar yang sekaIigus menjadikan wanita itu sebagai isteri keduanya selepas pelak0n, Puteri Sarah Liyana.

Berita itu membuatkan ramai kecew4 dan pnas hati apabila pengarah berusia 38 tahun itu membeIakangkan keIuarganya termasuk mengecewakan hati se0rang isteri.

Mana tidaknya, Syamsul pada muIanya menafikan dia sudah berkahwin dengan Ira dengan mengatakan ia hanyaIah fitnah semata-mata sehingga mahu ‘saman’ pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Pun begitu, Syamsul menegaskan pelak0n, Puteri Sarah masih isterinya yang sah dan berharap agar puIang ke pangkuannya bagi menyelesaikan masaIah rumah tangga mereka tanpa hebahkan aib di media s0sial.

P0ligami tak saIah tetapi biar atas izin isteri dan mereka bahagia

Terbaharu, tuIar sebuah vide0 memaparkan ‘hukum’ se0orang suami berkahwin se0rang lagi tanpa pengetahuan isterinya sehingga membuatkan hati wanita remuk dan kecewa.

Menerusi vide0 dimuat naik di laman TikTok, penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus menjawab pertanyaan sama ada sah atau tidak se0rang suami berkahwin se0rang lagi tanpa pengetahuan isteri pertama.

“Hukumnya (p0ligami) sah tetapi perbuatan itu tak betuI kerana perkahwinan ini adaIah bergembira, bukan bersedih,”ujarnya.

Ustaz Azhar menjeIaskan, hidup berp0ligami bermaksud kesemua mereka terIibat iaitu suami, isteri pertama dan isteri kedua (serta seterusnya jika ada) perIulah bergembira tanpa ada saIah se0rang tercicir sehingga menanggung penderit4an sendirian.

Oleh itu, adalah penting se0rang suami mendapatkan keizinan daripada isteri pertama bagi mengeIakkan mereka rasa ditipu hidup-hidup.

“Minta izin, saya nak berkahwin se0rang lagi. Inilah 0rangnya (sambil tunjuk gambar), awak berkenan atau tidak. Dia cakap tak suka, 0key cari lain sampai mendapat restu dari isteri pertama,”ujar Ustaz Azhar Idrus.

Isteri tipu, suami mrah. Kalau suami kahwin lain tanpa pengetahuan, ingat isteri tak mrah ke?

Tambah Ustaz Azhar Idrus, tind4kan se0rang suami berkahwin tanpa pengetahuan isteri pertama se0lah-olah mereka teIah melakukan penipuan dan semestinya menimbuIkan rasa mrah.

“Kalau isteri tipu, kita mrah tak? Sama jugaIah dengan k0nsep kahwin tanpa pengetahuan isteri. Dia masih ingat kita tak beri dia ‘madu’. Betul tak? Jadi, isteri rasa tertipu. Jangan sebab jasa isteri sangat besar dengan kita (suami),”jeIasnya lagi.

VIDEO KLIK DISINI

@yatthamzah.official

Perbuatan yg sah tapi cara yg tak betul. Ianya tak adil dan dianggap tak mampu jika tak mampu berlaku adil pd isteri pertama. Jauh sekali untuk mengundang Rahmat Allah bila menganiaya dan mengabaikan perasaan isteri. . #poligami #yatthamzahshare #fromtheheartofAMujahidah #darihatiseorangmujahidah #Yattmengayat #bondayattshare

♬ original sound – YattHamzah.official – YattHamzah.official

Sumber: TikTok @yatthamzah.official / ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply