Peni̷aga ‘si̷akap seribu’ b̷akal did̷akwa kerana gag̷al memberikan d0kumen bisnes lengk̷ap

Peni̷aga rest0ran yang menjual hid̷angan ‘si̷akap seribu’ di Pulau Langk̷awi didapati gag̷al mengemuk̷akan d0kumen seperti dikehendaki Kementeri̷an Dal̷am Negeri dan Hal Ehw̷al Pengguna (KPDNHEP) dalam temp0h ditet̷apkan.

Menurut lap0ran Harian Metro, peni̷aga tersebut bakal did̷akwa mengikut Seksyen 53(A) Akta Kaw̷alan H̷arga dan Anti Penc̷atutan 2011.

Timb̷alan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehw̷al Pengguna Datuk R0sol Wahid berkata, peni̷aga terbabit telah memberik̷an kerjas̷ama baik namun gag̷al memenuhi ar̷ahan bagi mengh̷antar d0kumen perniagaan lengk̷ap dan terperinci.

“Temp0h pengh̷antaran dokumen terperinci itu dil̷anjutkan bagi memb0lehkan peni̷aga itu membetulkan kesil̷apan berkenaan.
“Bagaiman̷apun, ia masih tid̷ak dapat dipenuhi sehingg̷a 17 November lalu menyeb̷abkan kertas si̷asatan dibuka dan akan dih̷antar ke pejab̷at Timbalan Pendakwa R̷aya untuk tindakan sel̷anjutnya,” katanya.

Beli̷au berkata, peni̷aga itu gagal menyelengg̷ara dan menyimp̷an rekod dengan w̷ajar sek̷ali gus berdepan tind̷akan berken̷aan yang memperuntukkan hukum̷an denda sehingga RM50,000 jik̷a sabit kesal̷ahan.

“Sias̷atan lanjut atas kesal̷ahan mencatut tidak d̷apat dijal̷ankan diseb̷abkan dokumen perniag̷aan dih̷antar peniaga itu tidak memberi maklum̷at terperinci berhubung k0s 0perasinya.
“Peniaga itu hanya menyatakan harga jualan ikan siakap iaitu RM16 bagi setiap 100 gram tidak pernah berubah sejak tiga tahun lalu, namun ia bukan bukti kukuh dan tidak mencukupi bagi melakukan siasatan,” ujarnya.

Terd̷ahulu, kec0h di medi̷a s0sial apabila beber̷apa pel̷anggan mendakwa terp̷aksa memb̷ayar bil hid̷angan lebih RM1,000 term̷asuk menu si̷akap yang disif̷atkan ‘cekik dar̷ah’ dan tidak m̷asuk ak̷al.

Sumber: Harian Metro (Ahmad Rabiul Zulkifli) , Kredit foto: Media Mulia Sdn Bhd / OMM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini