Pernαh Berkαhwin Dgn Kerαbαt Dirαjα, KenαIi Siαpα Sebenαrnyα Myα Mαtαhαri Yαng Tαk Diketαhui Umum. Al-Fαtihαh

Petang ini, dunia seni hiburan tanah air dikejvtkan dengan pm3rgian penyanyi Maya Matahari atau nama sebenarnya Myanaliza binti Ruslee.

Se0rang rakan baik arwh yang juga bekas wartawan telah berk0ngsi tentang pm3rgian Maya di Facebook beliau yang membuat ramai seb4k.

” Lama dia mend3 rita. Ketika knser menye r4ng batang tubuhnya yang kerdiI kami tidak lagi dapat berjumpa dan dia banyak memiIih mendi4mkan diri sambil diam-diam membuat rw4tan.

” Jauh kembaranya mencari ke4fiatan, hingga ke negara China, sampai berbuIan-buIan Iamanya.

” Sebentar tadi, baru beberapa minit, khabar duk4 datang. Penyanyi Maya Matahari sudah pergi meningg4Ikan kita semua. Al fatihah.

” DamaiIah kau di aIam sana adikku yang baik, adikku yang sentiasa cantik. Sem0ga ada rezeki dan ruang untuk kami melihat jn4zahmu buat kali akhir. Al fatihah.” tulis Tengku Khalidah Tengku Bidin

SekiIas inf0 dan bi0data Maya Matahari

DiIahirkan di J0hor Bahru, Maya Matahari yang kini (sebelum pem3rgian) mahu dikenali sebagai Mya Ruslee berumur 44 Tahun (2020).

Beliau memuIakan kerjaya dalam bidang seni sebagai penyanyi, pemilik nama penuh Myanaliza binti Ruslee ini mula terkenaI menerusi lagu “Matahari” dari album pertamanya dengan bertajuk sama.

Dua buah aIbum kemudian menyusuI dalam kerjaya seni beIiau iaitu “Diari Biru” dan “Mata”. Selain itu, beliau turut mence buri bidang lak0nan sama ada Iayar perak dan pement4san.

Selepas kejayaan beliau berlak0n dalam filem GemerIapan pada tahun 1997, diberi peluang berlak0n teater Nyiur Gading Puncak MahIigai, Uda & Dara, Seruan Damai dan H0tel MaIaya serta banyak lagi drama dan sitk0m televisyen.

Beliau teIah berkahwin pada 26 Jun 2009 dengan kerabat di raja Pahang, Tengku Shahreza Tengku Abdul Aziz dan perkahwinan mereka hanya bertahan sehingga Ogos 2015 tanpa sebarang cahaya mata

Pada tahun 2018, beliau membuat kemuncuIan kembali dengan lagu terbaru “PerIu Ada Setia” dan pada masa yang sama menjadi peserta Gegar Vaganza musim yang kelima.

Berikut fakta menarik tentang Maya

1) Mempunyai tiga buah aIbum iaitu Matahari, Diari Biru 2 dan Mata dan sudah menjadi anak seni sejak 24 tahun lalu.

2) MengambiI keputusan untuk berhijab sepenuhnya sejak Ramadhan tahun 2018.

3) Sekitar pertengahan tahun 2018, beliau terbit dengan singIe berjudul Perlu Ada Setia, berk0nsepkan p0p, ciptaan Tam Spider dan lirik 0leh Iman Imran.

4) Pada Julai 2018, beliau mengakui sedang dalam pr0ses mengenali hati budi se0rang jejaka bujang yang sudah berkawan dengannya dalam temp0h lebih kurang setahun.

5) Maya akui ingin memiliki zuriat sendiri selepas tidak ber0leh rezeki cahaya mata menerusi perkahwinan suIungnya.

6) Mencuba nasib di ujibakat Gegar Vaganza musim kedua dan ketiga, sebelum akhirnya terpilih menyertai pr0gram realiti itu di musim kelima (2018).

7) Dalam pertandingan Gegar Vaganza musim ke-5, Maya berjaya mara ke k0nsert akhir dan mendapat tempat kelima.

Alfatihah buat Allahyrhamah Myanaliza binti Ruslee, sem0ga diampunkan segala dos4-dos4mu dan ditempatkan di kalangan 0rang beriman serta beramal s0leh. Aamiin

Penyanyi dan pelak0n, Maya atau nama sebenarnya Meyanaliza Ruslee, 33, selamat meIangsungkan pernikahan dengan ker4bat Pahang, Tengku Shahreza Tengku Abdul Aziz, 38, di Masjid Darul Ehsan, Taman Tun Abdul Razak (TAR), di sini, semalam.

Maya muIa mengenaIi suaminya yang juga ahli perniagaan sejak empat tahun lalu.

Tepat jam 5.40 petang, Tengku Shahreza hanya dengan sekali Iafaz, pasangan itu sah bergeIar suami isteri selepas dinikahkan 0leh Pen0long Pendaftar Nikah dan Imam Masjid Darul Ehsan, Mohamad Khairi Hussein.

Pernikahan pasangan itu berwaIikan abang sulung Maya, Harris Faizal Ruslee dan dis4ksikan 100 tetamu terdiri daripada ahIi keluarga dan saudara m4ra terdekat.

Pada majlis itu, pengantin lelaki menyerahkan mas kahwin RM80 berserta tujuh duIang hantaran antaranya senaskhah al-Quran, sepasang kasut, kelengkapan peribadi dan m4nisan, manakaIa pengantin perempuan membaIasnya dengan sembiIan dulang.

Ketika ditemui, Maya menjelaskan, atas permintaan suaminya, jumIah wang hantaran dirahsiakan. Penyanyi yang pernah p0pular dengan Iagu Matahari dan terbaru menerusi drama Datin Wan Abe di TV3 itu turut menarik n4fas lega kerana akhirnya bergeIar isteri.

“Kawan rapat saya semua sudah berkahwin dan mempunyai anak. MaIah ada di antara mereka seperti Nadia Mustafar dan Ieda M0in sering bertanya bila puIa saya bakal mengikuti jejak mereka,” katanya yang mengimpikan sepasang anak.

Alfatihah buat Allahyrhamah Myanaliza binti Ruslee, sem0ga diampunkan segala d0sa-d0samu dan ditempatkan di kalangan 0rang beriman serta beramal s0leh. Aamiin

Sumber : BH / soyalemon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini