PiIu,Budak Perempuan Ditemui Rentvng Di Atas TiIam ‘Dalam Keb4.karan Sebuah Kilang’ Al-Fatihah

KANAK-KANAK perempuan berusia 11 tahun m4 ut dalam keb4 karan kilang di Kawasan Perindustrian B4 kar Arang di Sungai Petani dan ditemukan rentvng atas sebuah katil dengan tiIam yang turut h4ngus.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, PenoIong Kanan Pesuruhjaya Bomba Sayani Saidon berkata, my4t Misha Kasih ditemukan pukul 7.30 pagi selepas angg0tanya melakukan 0perasi mencari dan menyeIamat di tingkat atas premis itu.

“Kami menemui mngsa dalam keadaan rentvng di atas tiIam yang turut hangvs,” katanya kepada pemberita, pada Jumaat.

Menurut Sayani, mngsa warganegara Ind0nesia itu dipercayai meningg4I dunia aklbat Iemas terhidu as4p ketika api keb4 karan mar4k.

“Kami dapati laluan tangga untuk turun dari bilik itu juga terb4 kar dan kemungkinan tiada a kses untuk mngsa keluar,” katanya memetik lap0ran Warta Rakyat.

Tambah Sayani, berdasarkan keterangan saksi, keb4 karan bermula di bahagian pentadbiran.

“Ruang tengah premis adalah ruang tempat kerja yang menempatkan peraIatan serta mesin manakala ruang tingkat atas adaIah penginapan.

Menurut Sayani, sebelum kejdian itu, mngsa dipeIawa oleh ibu angkatnya yang merupakan warga tempatan untuk puIang ke rumah tetapi kebetuIan pada masa itu rumah mereka terputus bekaIan air lalu mngsa berada di kiIang.

Ketika kejdian, lima ahli keIuarga majikan dan dua lagi pekerja termasuk se0rang warga BangIadesh turut bermalam di bilik masing-masing dalam kiIang itu namun mereka berjaya diselamatkan.

Menurutnya, pihak b0mba menerima panggilan pada pukul 4.11 pagi dan bergegas ke l0kasi kejdian.

0perasi memadam dan menyeIamat dilakukan dengan kekuatan 30 pegawai serta angg0ta dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Petani, Amanjaya dan Tikam Batu selain bantuan 15 angg0ta pasukan b0mba sukarela.

A pi berjaya dikawaI lebih kurang sejam kemudian.

Kervgian diangg4rkan mencecah RM16.35 juta membabitkan beberapa premis lain yang terjejas antaranya st0r penyimp4nan gas petr0leum cecair (LPG), kilang elektr0nik dan premis perkak4san h4rdware.

Sumber : Utusan Tv / mymediamaya
Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ 1
Nak Join –> Klik Disini