PILU, Pemergiąn Insąn hebąt,Kisąh Se0rąng sahąbat istimewą yang seląlu meriąhkan mąjlis-mąjlis ilmu di mąsjid-mąsjid

Dulu di Audit0rium Masjid Sultan ketika Ust Shafi sedang mengajar tiba² diganggu suara Fadil panggil “Shafiiii.

Ust Shafi terlepas cakap “Fadil ni wali, nanti dia meningg4l baru semua 0rg tau yg dia wali”.

Di Masjid En-Naeem Ust Shafi pernah bilang jemaah baca d0a nanti Fadil aminkan kerana aminnya Fadil dikabulkan.

Di Masjid An-Nur Ust Shafi minta Fadil d0akan jemaah kerana d0a Fadil makbul. Fadil d0a panjang tak habis-habis dan ustaz bilang “dah cukup jgn panjang-panjang nanti malaikat bingung”.

Kini… gurauan-gurauan di atas hanya tingg4l kenangan manis. Selamat tingg4l Fadil, sem0ga dikumpulkan bersama Rasulullah.

Segelintir warganet pasti pernah melihat sebuah vide0 se0rang insan istimewa digelar sebagai Fadil yang tidak makan selama empat hari suatu ketika dahulu, kan?

Insan istimewa yang c0mel

Menerusi vide0 tersebut, dia yang sedang menikmati makanan terhibur dengan usikkan 0rang sekeliling. Gelak tawa serta mimik muka yang c0mel sudah tentu menghiburkan hati sesiapa sahaja yang melihatnya.

Namun, apakan daya. Setiap yang hidup pasti akan pergl buat selamanya. Dia dikhabarkan telah pergi meningg4lkan dunla buat selama-lamanya semalam.

Berita pem3rgiannya itu dilap0rkan oleh sebuah p0rtal berita Singapura, iaitu Berita Mediac0rp. Menurut p0rtal itu, walaupun dia adalah se0rang 0KU, Fadil dikenali ramai sebagai se0rang yang suka menziarahi masjid-masjid di merata Singapura sejak remaja lagi.

Ada kalanya, dia membantu mengutip derma meskipun dirinya juga dalam keadaan serba sederhana. Malah, sekali-sekala dia akan mendampingi para jemaah untuk membantunya menggunakan telefon bimbit.

Menerusi satu p0sting di Facebooknya, Mohammad menyatakan bahawa terdapat beberapa syarikat pengurusan jen4zah telah menghubunginya untuk membantu keluarga Allahyarham Fadil menguruskan jen4zahnya secara ikhlas dan percuma.

“Ada juga beberapa Asatizah yang menghubungi saya untuk menanggung semua k0s pengurusan jen4zah beliau termasuk murid-murid saya di (Masjid) An-Nur,” tulis pendakwah tersebut.

Se0rang selebriti Singapura yang dikenali sebagai Syah Ibrahim turut telah mengesahkan pemergian arwah di ruangan Faceb0ok ‘Live’ miliknya. Syah mengenali Allahyarham Fadil kerana dia sering ‘muncul’ di pejabatnya.

Menurut vide0 yang dirakam oleh Syah, kakak kepada Allahyarham Fadil menjelaskan tentang pemergian adik kesayangannya itu.

“Apa yang saya dapat tahu berita bahawa dia jatuh di MRT dalam jam 2.40 petang. Tapi, padahal sebelum dia jatuh dia ada vide0 call anak bujang saya pada pukul 1 lebih.

“Dia nak berbual dengan saya tetapi saya takde kat rumah jadi tak berkesempatan. Jadi, itu yang saya rasa sedih,” ujar kakaknya.

Selain itu, se0rang lagi rakan selebriti yang cukup terkesan dengan pem3rgian Fadil ialah pengacara p0pular Singapura, Khairudin Samsudin.

Dalam catatan Faceb0oknya, Khai berk0ngsi pengalaman menyentuh hati ketika kali ter4khir dia bertemu Allahyarham.

Menurut kisah Khai, Allahyarham dengan rendah hati menghulurkan sebungkus nasi serta dua b0tol air kerana kasihan melihat Khai yang sibuk bekerja.

Bukan itu sahaja, Timbalan Mufti Singapura, Dr Mohammad Hanan Hassan turut menyanjung insan istimewa berkenaan.

Rehatlah kamu bersama insan2 istimewa.

Sumber : mysumbermaya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini