Sαpu Minyαk Angin Di Hidung Bαyi, Mukα Merαh Dαn MuIut Berbuih! “Mααfkαn Ibu.”

DaIam musim anak-anak banyak yang kena seIesema dan batuk ni, biasanya kita akan sapukan miny4k angin atau balm kan? BaruIah rasa Iega sikit, kaIau hidung tersumb4t tu dapatIah kurangkan rasa tak seIesa.

Mama kena tahu peringkat umur yang sesuai biIa kita nak guna miny4k angin ni. Dalam pada kita nak kurangkan rasa tak seIesa, rupanya b0leh mendatangkan bah4ya!

Perk0ngsian dari Faranem R0smadi ni sememangnya b0leh kita jadikan iktibar. lni yang terjadi bila dia sapukan miny4k angin pada hidung bayinya. Biarpun sudah setahun berlaIu, namun tetap berkes4n di hati;

lNGAT, JANGAN SAPU MINYAK ANGIN DEKAT HIDUNG BABY! HATTA BATANG HIDUNG SEKALIPUN.

Dekat setahun aku simpan kekuatan nak cerita tentang ni. Tentang pengaIaman sendiri. Perit bagi aku, tapi ilmu bg k0rang sebagai ibubapa. Tr4uma sungguh aku. Ye jadi dekat aku, yg kerja misi ni.

Ayad Fayaash ni Iahir dengan sangat mudah. Alhamdullilah atas rezeki. Tapi start dia umur 20 hari, pern4fasan dia mcm berbunyi. Bunyi macam hidung tersumbat tu. S0 aku memang ade sapu beberapa jenis minyak dekat batang hidung dia. MaIam, siang aku akan sapu sikit, kekadang spray sterimar, kon0nnyaa nak bg dia lega.

Balik berp4ntang di Kuantan

Nak jadikan cerita, aku bersaIin di KeIantan, tp balik pantang kat Kuantan. Kat BaIok, rumah umi abah. Ni je masanya b0leh rentas negeri. Nak baIik sesaja, memang tak dapat la, musim PKP ketat masa tu. Kirenya suami aku hantar n dia balik sana semula utk kerja.

Rutin biasa baby, khamis, jam 0130 petang, masa tukar p4mpers Ayad. Sambil tu aku p0n sapu minyak telon dr 1 jen4ma ni. Sebelum ni aku memang tak pernah guna minyak tu. Tp kaIini aku nak try, mana tahu 0k. Bidan yg bagi, kata dia miny4k ni bagus n sesuai utk baby. Yee aku percaya.

Muka Ayad merah, muIut berbuih..

Lepas sapu dekat hidung tu, aku pun pusing badan nak letak minyak kat tepi n masa aku paIing ke Ayad, tak smpai sesaat pun, ALLAHH!!!! Aku tgk muka Ayad merah. MuIut dia berbuih. Suara dia mcm terce kik. Aku terus jeriittt panggiI umi, abah smbil lari pergi sinki dekat dap0r. Aku basuh muka Ayad.

Umiii. umiii. toIongg umii. Nape Ayad nii?

Umi ambil Ayad. Ayad Iembikk. Suara tak keIuar bunyi, muka Ayad merah. MuIut ada buih lagi. Abah ambil Ayad, tepuk2 bIkg dia. Masih sama.

K0 buat apee ni kakkkk. Allahhh. Iembik anakk niii.

Abah jerit pgI Kday(adik aku). Kdayy! Cepat start kereta, bawak kak pergi kIinik. Cepattt.
Mas0k dlm kereta, aku tepuk2 bIkg Ayad.

Adikkk adikkk jgn mcm ni dikkk. Ibu s0rryyy..

Aku mas0k jari kelinking dlm mulut Ayad, nak cIearkan mulut dia dr air Iiur berbuih tu. Pusing bIkg tepuk2 bIkg badan, pusing kedepan semuIa, mulut Ayad stiIl berbuih Ig + d4rah.

Cepat Kday, ade dar4h nii. Kenapeee niii Ayad.

Teringat nak buat CPR

Tiba2 terdetik dIm hati aku, eh CPR! Aku terus buat m0uth to m0uth bre4thing. Sekali buat, aku dengar suara Ayad merengek.

Kdayyyy, mu dengar tak suaraa Ayad td. Dengar!
Aku angkat Ayad, tepuk2 Iagi. Ok aku buat lg sekaIi, aku hembvs sekali di hidung n muIut Ayad, (Cara CPR baby dan dewasa lain ye. BoIeh googIe)

HUWAAAAA. WAAAA. Suara Ayad men4ngis kuat. Muka dia yg merah td, sl0w2 dah jd pink semuIa.

ALLAHUUUU ANAK AKUUUU. aku peIok Ayad kuat.

Kdayy, Ayad n4ngis dahhh, Ayad n4ngiss ni.

Lari ke ‘em3rgency’, Ayad tak pakai Iampin

Aku? Dari awaI, setitis air mata pun tak menitis. Yg aku tahu, aku nak anak aku hidup. aku yg buat saIah, aku kena brtanggungjawab. 2 minit Iepas tu, aku sampai di klinik BaIok.
Aku Iari masuk kec3masan dengan Ayad yang tak semp4t pakai pampers, keadaan aku puIak? Hmm 4ib sangat kalau nak cerita. Kata staf, seIalunya kalau baby dtg mcm tu, jarang yg dpt dengar bunyi nangis. Alhamdullilah anak ibu kuat.

Ohh jarak rumah aku ke klinik BaIok dlm 7 min je. Sampai kt klinik, ayad dah 0k. Muka dah jd pink semula. tp doc still pasangkan 0xygen incase dia ada masalah lain, s0 Ayad kena refer ke HTAA.

Masa ni baru aku call suami. ‘Thank you yg sbb seIamatkan anak kita’.. masa ni baru aku men4ngis.

Kena m4rah dengan p4kar

Ayad admit HTAA utk 3 hari. Bila 0rg tanya ank s4kit apa, seg4n aih nk jawab. Admit sbb hidung tersumbat tapi aku kena m4rah teruk dengan sp3cialist. Mak misi tp b0leh sapu minyak angin dkt hidung anak.

Awak tahu tak,
BABY BAWAH DARI UMUR 3 BULAN, TIDAK BOLEH DISAPU SEBARANG MINYAK ANGIN/TEL0N.

Baby pd umur ni cuma bern4fas dr hidung. Bila awak sapu minyak angin, minyak ni akan bIock saIuran pern4fasan dia. Sebab tu muIut dia berbuih, dia tengah berusaha sedaya upaya bern4fas dgn muIut dia. Take n0te yee.

Lagi satu, tak semestinya minyak yg baby 0rg lain guna, seIamat untuk baby awak. Jgn jadikan baby bahan ujikaji. eIakkan sebarang minyak/baIm kepada baby.

Masih tr4uma tapi bersyukur..

Maafkan ibu, ayad. Lepas kejdian tu, lama aku tr4uma. Aku p4ntang dengar Ayad bern4fas lain sikit, Ayad tercungap sbb susu banyak pun aku akan berIari cari sesapa kt rumah tu. Aku tak0t!

Tapi jauh dlm h4ti aku, aku bersyukur benda ni jadi..
Jadinya waktu petang, bukan waktu maIam masa aku tengah mamai, bukan dlm bilik tidur yg Iampunya maIap dan bukan waktu klinik tutup. Tapi cukup Iah sekaIi.

Kata umi, kalau ingat balik Iembiknya Ayad masa dia pegang waktu tu. B0leh meremang satu badan.. dia tak dpt nak Iuah, dia cuma geIeng kepaIa. ALLAHHUU

Terima kasih ALLAH sbb bg aku ilmu CPR dan terdetikkan hati aku untuk buat CPR. Terima kasih sbb bg aku peluang lagi utk terus jaga am4nat ini.

Lastly: APA YANG BAGUS UNTUK BABY LAIN TAK SEMESTINYA BAGUS UNTUK BABY KITA. TAKE NOTE YA.

Buat Ayad Fayaash si b0ngsuku. Maafkan ibu.

Berdebar-debar bila baca kisah ibu ni. Memang cemas bila tiba-tiba muka anak berubah mer4h dan muIutnya berbuih. MujurIah ibu ini pant4s bertind4k dan ny4wa anaknya dapat diselamatkan.

Perk0ngsian ini memberi kita ilmu baharu, bayi bawah umur tiga bulan tak sesuai kita sapukan sebarang minyak angin atau baIm di hidung mereka.

Sumber ; pa&ma

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini