Kerap S0lat Tahajud, Wanita Ini Dapat Pergi Makkah Tujuh Tahun Berturut-turut

S0lat Tahajud merupakan s0lat sunat yang dikerjakan pada maIam hari iaitu waktu yang utama sepertiga malam. Waktu sepertiga malam merupakan waktu yang sangat mustajab untuk berd0a (d0anya akan terkabuI). Pada waktu tersebut para maIaikat akan turun ke bumi. SoIat sunat Tahajud dilakukan paIing sedikit 2 rakaat dan paling banyak tidak ada batasannya dengan diakhiri dengan s0lat witir sebagai penutup.

Sese0rang yang selalu mengamalkan s0lat Tahajud akan biasa mengawal em0sinya kereana mempunyai ketenangan dan kedamaian jiwa. Ketika inilah kita berd0a kepada Allah agar dimakbulkan permintaan. Ajaibnya s0lat Tahajud ini hanya mereka yang mengamaIkannya sahaja yang tahu.

Ikuti perk0ngsian Hajjah Rohana Saad keajaiban s0lat Tahajud.

Astaghfirullah Hal Adziim.. sebelum saya bercerita kisah benar ini berkenaan keajaipan s0lat Tahajud, saya beristighfar terlebih dahulu agar di ampunkan d0sa2 saya bercerita hal ini.. saya benar2 ingin memberi perangsang pada anda untuk yakin sebenar-benar yakin akan kekuasaan ALLAH SWT, saya bukan nak riak. Sem0ga ALLAH mengampuni d0sa2 saya.

Pada usia saya mencapai 50 tahun, saya ingin benar bers0lat depan Ka’abah. Waktu itu, saya telah lama tidak bekerja..saya pencen perkhidmatan awam di umur genap 40 tahun. Saya hanya berg4ntung pada suami dan anak sulung segala perbeIanjaan kehidupan. Amat mustahil dalam kemelesetan ek0nomi tahun 2011 saya dapat menjejak kaki ke Tanah Suci. Tambahan masalah lagi anak bungsu saya masih bersekolah dan amat payah untuk meninggalkan beliau untuk mengurus diri ke sekolah selama dua minggu semasa ketiadaan saya. Namun sebagai satu usaha saya lazimkan diri berdoa’ dgn bersungguh waktu solat Tahajud.

SELALU SOLAT TAHAJJUD

Suatu pagi.. selepas saya bertahajud kira-kira jam 4 pagi, saya berdoa dengan airmata mohon agar ALLAH permudahkan saya ke Tanah Suci. Selepas berdoa, dengan airmata yang masih ada saya terlena di atas sejadah. Dalam masa saya terlena tersebut saya bermimpi arwah ibu memandang saya tetapi macam berkata “Cikna pergilah dalam bulan September dan bulan November”.. Saya terjaga dari tidur apabila terdengar azan subuh berkumandang. Saya terus melihat kalander rupanya cuti Hari Raya puasa jatuh sama dengan cuti sekolah selama 12 hari dibulan September tahun 2011 tersebut. Tapi saya pelik jugak kenapa arwah sebut juga bulan November?. Saya maklumkan pada anak sulung mimpi tarikh tersebut dan beliau terus menempah tempat untuk saya ke Tanah Suci bulan September kerana di masa yang sama ALLAH murahkan rezeki buat keluarga saya.

JEJAK KAKI KE MAKKAH TUJUH TAHUN BERTURUT-TURUT

Buat pengetahuan anda semua, ALLAH telah menjemput saya menjadi tetamuNYA bukan saja tahun 2011 tapi juga 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 (Haji) dan 2017.. Rupanya bulan November tu maksudnya termasuk pergi haji. Masa tahun 2016 musim hajinya bulan November. Alhamdulillah. ALLAH telah menyediakan ruang pertolongan yang begitu luas. Pada setiap malam ALLAH membuka pintu seluas-luasnya supaya hamba-hambaNya yang bangkit menadah dua tangan berdoa dan meminta kepadaNya.

Abu Hurairah ra meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Tuhan kita, Maha Suci dan Maha Mulia KedudukanNya, pada setiap malam turun ke langit dunia yang paling rendah sekali di sepertiga akhir malam lalu menyeru: Adakah terdapat sesiapa yang berdoa kepadaKu nescaya Aku kabulkan? Adakah sesiapa yang meminta kepadaKu nescaya aku perkenankan? Adakah terdapat sesiapa yang memohon ampun dariku nescaya Aku ampunkan?” (HR Muslim)

Ayuh kita jadikan solat Tahajud sebagai salah satu amalan dalam kehidupan harian kita. Solat Tahajud juga merupakan salah satu terapi jiwa yang paling berkesan selain sebagai satu wadah untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Sumber kredit: FB: Hajjah Rohana Saad / lakarmedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. 1

Leave a Reply