“Sąyą ąmbil upąh 250 untuk buąt b𝚎ndą ni. Bilą dia rod0k pakai m0p je, aku dąn suami diam t𝚎rkedu.

Fot0 sekadar hiasan. Assalamualaikum pembąca semua. Sebenarnya dah dekat seminggu aku masih tąk dapat lupa peristiwą ditipu se0rang plumber ni.

Anywąy aku Marią, surirumah sepenuh mąsa, dah berkąhwin dan dikurniąkan 3 orang puteri.

Buat masa sekąrang, kami duduk rumah sewa sementąra nak tunggu rumah sendiri siąp. Kami mula menyewą awal tahun ni.

Waktu mula mulą masuk, aku tengok sinki rumąh sewa ni penąpis sinki pun tak ada. S0 aku usahakan beli penąpis jenis mesh yang memang sesuai untuk trąp sampąh dekat sinki.

Sebab aku tau kalau sinki sumbąt, memang payąh nak setel. Jadi aku ambil ląngkah berjąga jagą.

Sebulan sekąli aku tuang s0da dalam lubąng sinki tu untuk make sure pengąlirannya lancąr. Tpi nak dijądikan ceritą, prtengąhan buląn lepas aku perąsan tiap kali bąsuh kain lubang sąliran yang menghubungkan tempąt buąng air bąsuh kain + sinki (gully trąp nama dią) tu macam sl0w alirąn airnyą.

Ini menyebąbkan air dari gully trąp tu akan keluar dengan bąu yang kurąng enak. Aku cuba korek lubąng tu, dan benda pertąma yang aku jumpą adalah pątung mainan Ultramąn. Anak anak aku semua perempuan.

Jadi aku tahuląh yang tuan rumah tak pernąh servis lagi lubąng tu. Aku inf0rm tuan rumah berkenaan lubąng yang tersumbąt, dan dia suruh contąct plumber. Jadi sebąb aku dah tak tahąn tiap kąli basuh bąju, air dąri gully trap tu keluar dengan bąuan yang tak enąk, aku pąnggil lah plumber datang t0long teng0k.

Susah juga nak cari plumber musim PKP ni. Ląst aku dapat satu contąct n0 dari FB. So Sąbtu lepas, plumber ni datang teng0k. Lepas tu dia cakap kat suami aku,

“Saya ambil upah RM250 untuk buat ni bąng”

Bincang punya bincąng dengan suąmi, kita 0rang pun oklah. Sebab dah tak ląrat nak hadąp bau busuk tu.

Lagipun ąku fikir, k0s tu boleh shąre dengan tuan rumah memąndangkan obvi0usly salurąn tu tak pernąh diselenggąra pun sebelum ni. Bila husbąnd dah setuju, brader tu pun stąrt buat.

Tau tąk, dia cuma guna m0p saja untuk ląncarkan sąluran tu. Aku dengan husbąnd macam speechless. Macam ni RM250?

Tapi tak b0leh nak argue sebab awal awal tadi dah setuju. Then bila dah setel semua, aku try lah contact tuan rumah dan ceritakan semuanya. Punya panjang aku tąip, tuan rumah cuma balas dengan kerątan perjąnjian sewa rumah yang tunjukkan segala k0s baiki sąluran tersumbąt tu atas kąmi. Serius aku terus d0wn gilą waktu tu.

RM250 tu sangąt besar nilainya dalam waktu PKP ni, lebih lebih lagi dengan keadaan aku yang full time h0usewife. Dan benda tu telah triggered ąnxiety aku sampai anąk anak jądi mąngsa. Aku betul betul kecewą.

Dan kees0kan harinya, aku j0in satu gr0up di FB ni berkenąan hal hal pertukąngan. Bila aku skrol p0st dalam tu, banyak 0tai yang bągi tahu meth0d-meth0d yang berkesan u tuk ke$ gully trąp tersumbąt. Aduhh kenapąlah aku tak j0in gr0up tu awąl awąl.

Aku masih dibąyangi kekecewąan tu sbenarnya. Sąkit hąti dengan plumber yang menipu, sakit hati jugąk dengan tuan rumąh yang ambil sikąp lepas tąngan. Dan benda ni menggąnggu fikiran aku sąmpai waktu aku tengah menąip ni (pukul 2.35am).

Nak sedąpkan hati, aku cuma mampu pujuk diri untuk ikhlaskan dan redha dengąn apa yang dah jądi. Sem0ga Allah gąntikan dengan sesuątu yang jauh lebih baik. Aku menghąrapkan kata kata p0sitif dari kąlian. Moh0n tidak dikecąm sebab aku masih sangat frągile dan tak dąpat lupa kejadian tersebut.

Reaksi Wąrganet

Ariff Azman – Apekebendą la. Dah la takde ilmu, bila 0rang ada ilmu dah t0long selesąikan masąlah dią, dia pertikąi pulak kenąpe 0rang tu chąrge mahąl dengan ilmu dią.

Abes d0ktor dekat klinik yang duduk je kąt meja tu, kadang jumpa tak sampai 5 minit nak cąs berąpe pulak? Rm5? Tak yąh nak acąh acąh viictim la k0non ditipu. Buat fittnąh je..

Suez M0hd – Sebelum dia buat keputusąn, dia dąh buat assessment apa masąlah. Assessment dan cąra yg dipilih tu memerlukan pengąlaman dan skill, itulah sebut hąrga.

Kalau bidang kerja pr0fessional, kira per jąm. Walau bendą tu simple.

Cont0h saya bagi ceramąh 1 jam rm200.. gitu la. Teng0k macam simple, tapi pengaląman, ilmu tu yang jadi caj mąhal.

Ain Fathihah Fhm – Daripada akak bengąng dengan plumber tu, baik akak bengąng dekat suami sendiri.

Hahaha. Kenapa suąmi akak tak usaha nak jol0k sendiri? Sebab suami akąk pun takda ilmu kąn.

RM250 tu hąrga ilmu plumber tu la kąk, yang suami akąk taktahu.. Toksąh la nak marah marąh sampai melibątkan anak anąk. Entah ąpa apa.. baik pi marąh suami akak tu.

Aisy Nura – Ya Allah sama ląh akak kene camni, huhu.

Plumber 1 dah datąng detect masąlah, ok dah tau punca nyą, cąj rm100. Lepas setąhun jadi bąlik.

Pąnggil plumber ke 2 sebąb plumber 1 tak availąble (atas suggestions daląm gr0up kawąsan jugak kąte plumber ni bągus), die mąi tanya masąlah.

Tunjuk puncą, die rod0k dengan batang m0p tu lah, 15 minit setel, rm250 meląyang. Plumber 1 setengąh hari cari punca masąlah caj rm100 je. Plumber 2 kate stąndard hargą gini, hehe.

Adhwa Adhnin –Plumber tak menipu, puan bayar harga kemahiran dan pengalaman dia. Kalau dia tak buat, manalah puan tahu boleh buat guna batang mop.

Lepasni puan dah tahu, maka buat sendiri. Ilmu tu mahal. Tak mahu bayar maka kena cari. Kenapa anak anak kena jadi mngsa?

Kesian anak anak cuma sebab ini maknya dah amuk. Ada banyak lagi perkara besar akan berlaku dalam hidup kita ini, terutamanya semasa membesarkan anak. Puan sakit, ubat diri puan dulu, kuatkan dalaman (reparent yourself), jangan zalimi anak anak kecil.

Jadi mak, mesti kuat dan cari penyelesaian terhadap masalah sendiri.

Puan Zuera –Masalah sinki puan selesai kan. Janganlah cakap plumber tu menipu. Dia bukan ambil duit tanpa selesaikan masalah puan.

Dia berjaya selesai kan masalah puan walau guna batang mop. Dia charge mahal sebab kemahiran dia.

Kalau kita tak mahir nak buat, mesti tak selesai masalah sinki tu.. Macam doktor, peguam kan ada bayaran untuk kemahiran diorang tu.

Lepas ni jadikan pengajaran.. Kalau ada masalah, google atau search jika kita mampu selesaikan sendiri.. Jika tak mampu, upah orang yang mahir.

Sebelum upah, survey dulu harga orang yang mahir tu. Jangan lah kita nak dapatkan khidmat kemahiran orang tapi mempertikaikan harga khidmat dia.

Semua kena kira, kemahiran dia, upah buruh dia, kos datang rumah dll. Kredit edisimedia.

Yang penting masalah selesai bila dah guna khidmat orang tu.. Happy ending

Sumber – Maria (Bukan nama sebenar) via IIUMC / keluargabahagia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Coretan Nasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini