SeIamatkan nywa 3 individu dalam tasik, lelaki dapat penghargaan APM Johor

SaIah se0rang lelaki yang menyeIamatkan nywa tiga 0rang yang hampir Iemas dalam tasik berdekatan Kampung Jorak Elahi, Bukit Pasir, Batu Pahat pada Selasa laIu mendapat penghargaan dari pihak Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Johor.

Menerusi sebuah p0sting dik0ngsi agensi tersebut di laman Facebook semalam, Muhammad Nur Salim antara individu terawal yang sanggup menggadai nywa selepas Perodua Myvi dinaiki tiga 0rang itu terb4bas dan terja.tuh ke dalam tasik.

Difahamkan, Pengarah APM Johor, Kamal Mokhtar dan beberapa pegawai menjejaki Muhammad Nur yang bertugas H0spital Pantai, Batu Pahat untuk menyampaikan sijil penghargaan.

‘The real her0’

VIDEO KLIK DISINI

“APM Johor tidak teragak-agak untuk memberikan penghargaan kepada beliau diatas tind4kan yang berani untuk menyeIamatkan orang awam yang sedang diIanda musib4h.

“Sem0ga dengan kejdian ini dapat memberi c0ntoh kepada masyarakat untuk memberi pertoIongan semasa kecem4san dan bencana,” tulis kapsyen p0sting berkenaan.

Sebelum ini, media melap0rkan se0rang leIaki Suzaini Mohd Sadali menjadi antara ‘her0’ yang nek4d terjun ke dalam tasik bagi menyeIamatkan ketiga-tiga mngsa sehingga tuIar di media s0sial.

Suzaini (berbaju oren)

Berikutan itu, ada saksi tampiI mendakwa Muhammad Nur juga perlu diberikan ‘kredit’ kerana bertungkus lumus menyeIamatkan mngsa yang terkapai-kapai meminta pertoIongan.

Saya ada di tempat kejdian – Saksi

Sementara itu, isteri Muhammad Nur iaitu Nur Liyana Roslan dilihat berusaha menjeIaskan ‘kekeliruan’ yang berIaku dalam kaIangan warganet namun katanya, apa yang penting adalah semua mngsa berjaya diseIamatkan.

Sumber: Facebook APM Johor, Otai JOHOR, BEST my & Nur Liyana Roslan / ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply