Selang seminggu ayah dan anak permata al-Quran dan Tarannum prgi meninggaIkan kita untuk seIamanya bersama dengan ilmu mereka… SaIam Takziah dan al-Fatihah (dibaca)

Perk0ngsian khabar dvka apabila p3rginya dua beranak seIang seminggu yang merupakan permata al-Quran dan Tarannum yang banyak berjasa kepada negara. Salam takziah diucapkan kepada ahli keluarga dan did0akan sem0ga r0h arwh di cucuri rahmat dan ditempatkan dikaIangan orang-orang yang beriman dan beramaI s0leh.

HiIangnya se0rang lagi permata al-Quran dan tarannum…
Salam takziah buat keluarga Allahyarham Tuan Guru Dato’ Hj. Nik Jaafar bin Nik Ismail yang teIah kembali ke rahmatullah pada 23 Mac 2022. Seminggu yang lalu anakanda beliau iaitu Allahyarham Ustaz Nik Azizan bin Dato’ Nik Jaafar terlebih dahulu kembali ke rahmatullah pada 16 Mac 2022. M0ga seluruh ahli keluarga tabah menghad4pi kehiIangan kedua-dua insan tersayang.

Allahyarham merupakan se0rang tok0h al-Quran dan guru tarannum yang pernah menjadi Hakim Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa. Beliau juga telah din0batkan sebagai Tokoh Anugerah Perdana Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan Tahun 1440H/2018M.

Semoga Allah SWT melimpahkan rahmat-Nya ke atas beliau dan anakandanya serta ditempatkan bersama dengan orang-orang yang beriman.

Daripada Ketua Pengarah dan seluruh warga JAKIM.

Pemergi4n tokoh al-Quran dan guru taranum Ustaz Nik Azizan Nik Jaafar di Hspital Kuala Lumpur (HKL) sepertimana yang dik0ngsikan melalui laman berita Harian Metro. Pem3rgian se0rang t0koh yang banyak menabur bakti dan membimbing pelajar mengenali dan membaca al-Quran dengan baik sudah tentunya merupakan satu kehiIangan besar buat negara. Sem0ga roh arwh dicucuri rahmat dan ditempatkan dikaIangan yang beriman dan beramal s0Ieh. Al Fatihah.

Putrajaya: Tokoh al-Quran dan guru taranum, Ustaz Nik Azizan Nik Jaafar meningg4l duni4 di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pagi.

Berita pem3rgian Allahyarham dikongsikan ahli keluarga yang menyatakan arwah mengh3mbuskan n4fas terakhirnya jam 7.30 pagi.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad merakamkan ucapan takziah kepada seluruh ahli keluarga Almarhum Ustaz Nik Azizan.

Menurutnya, Allahyarham adalah tokoh al-Quran dan ilmu taranum yang banyak memberi didikan kepada qari termasuk kanak-kanak dan remaja di sekolah.

Katanya, sebelum ini Allahyarham aktif menyampaikan ilmu al-Quran melalui pelbagai saluran sebagai pembimbing rancangan Jom Taranum di TV9 dan rancangan Tartil di Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim).

“Beliau juga banyak menyumbang bakti sebagai Ahli Jemaah Hakim Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Wilayah Persekutuan anjuran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

“Semoga Allah SWT memberi keampunan serta merahmati segala jasa bakti Almarhum sepanjang berbakti dalam bidang pembangunan ilmu al-Quran dan dakwah di negara ini, “katanya.

Sumber: JAKIM & Harian Metro

Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan maafkanlah dia.”
Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama dengan orang-orang yang beriman dan beramal soleh….
آَمِيـٍـِـنْ … آَمِيـٍـِـنْ … آَمِيـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِنْ

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah SAW bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

Sumber : animalsfeeds

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini