Selepas 5 Tahun, Pemuda PuIangkn Kereta Sewa RM1 SebuIan Diguna Utk Ke KeIas, Uncle Kentang Terkejut Dia Dah Jadi Engineer!

NAMA Uncle Kentang sememangnya tidak asing lagi dalam masyarakat dan juga k0muniti Faceb0ok.

Lelaki berb4ngsa Cina ini mengagumkan ramai dengan sif4tnya yang suka membantu dan memberi sumb4ngan kepada mereka yang memerIukan, tanpa mengira b4ngsa mahupun keturunan.

Lihat sahaja pr0fil Facebooknya, penuh dengan ‘update’ mengenai aktiviti kebajikan yang disertainya dan heb4han bagi mengumpul sumbangan untuk disaIurkan kepada mereka yang memerIukan.

Tiada apa yang dih4rapkan Uncle Kent4ng daripada kerja-kerja keb4jikan yang dilakukannya kerana ia dibuat atas d4sar tanggungjawab untuk membantu sesama manusia.

Namun tiada apa yang lebih menggembirakan leIaki ini apabila pertol0ngan yang pernah dihuIur suatu ketika lalu, kini dibaIas dengan berita yang tidak dis4ngka-s4ngka, sebagaimana kisah yang dik0ngsikan di laman Facebook.

“Se0rang pelajar Universiti Pahang Malaysia. Pada tahun 2017, beIiau datang jumpa kami dan m0hon sewa kereta RM1 sebuIan kerana kampus beIiau jauh dari tempat tinggaI, nak beli kereta tak mampu, nak sewa tak mampu.

“Maka beIiau datang ke Puch0ng jumpa kami untuk minta bantuan sewa kereta RM1 sebuIan. KebetuIan ada insan yang derm4 kereta RM1 kepada kami iaitu Proton Saga dan kami pun s4mpaikan kepada beliau,” demikian c0retannya.

Menurut Uncle Kentang, anak muda itu menggunakan kereta tersebut seIama lima tahun dengan memb4yar sewa hanya RM60.

Lima tahun menggunakan kereta berkenaan, anak muda itu akhirnya memuIangkan semula kenderaan tersebut kerana bakaI pulang ke kampung halamannya di Lahad Datu, Sabah ek0ran mendapat tawaran pekerjaan.

“Sepanjang lima tahun beliau gunakan kereta, beliau tahu jaga kereta dengan el0k, tak menyus4hkan kami. Dan pada 7 April 2022, beliau pulangkan kereta kepada kami.

“Ini dia anak muda Sabah, se0rang yang bijak mengurus hidup. Beliau luIus dengan degree Mechatr0nics Engineering. Se0rang engineer sekarang.

“Beliau dapat 0ffer kerja di Lahad Datu dan beliau akan balik ke Sabah untuk dirikan rumah tangga. Sem0ga bahagia. Kawan saya pun nak ambil dia kerja.

“Tak rugi ambiI dia kerja kerana beliau sungguh se0rang anak Sabah yang terungguI. Beliau pesan kaIau kereta itu ada apa-apa r0sak, nanti makIum dekat dia,” tulis Uncle Kentang.

Menurut aktivis masyarakat ini lagi, dia turut tumpang berb4ngga dengan kejayaan anak muda berkenaan yang sama sekali berbeza ketika muIa meminta pertol0ngan lima tahun yang lalu.

“Saya tersenyum kerana dapat bantu se0rang anak muda Sabah mencapai impian beliau. Kereta setelah digunakan lima tahun masih elok.

“Kagum dengan anak Sabah ini. Tak rugi kami sewakan RM1 sebuIan kepada beliau. Akhirnya kita berjaya mengh4silkan se0rang engineer untuk Sabah dan Malaysia.

“Terima kasih kepada penderm4 kereta RM1. Bersama-sama kita jadikan Malaysia heb4t,” tulisnya lagi.

Sehingga kini berkongsian tersebut meraih 336 shares di Facebook.

Sumber: mstar / newstoday77

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini