“T4han sikit es0k kita ke klinik” – SeIepas pujuk, kutip uIat satu persatu… wanita terkiIan tak semp4t seIamatkan anjing ceder4

HATI wanita ini luIuh apabila melihat seek0r anjing mengaIami luka begitu prah di bahagian Ieher.

Yasmin Hanani, 25, berkata dalam kjadian pada 8 Julai lalu, dia dalam perjalanan puIang ke rumah ibunya di Klang, Selang0r apabila melihat sekumpulan anjing meIintas jalan dan saIah seek0r daripadanya mengaIami kece.der4an.

JeIasnya ketika dihubungi mStar, dia bagaimanapun tidak berhenti dan memberikan bantuan kepada anjing maIang tersebut kerana mampunyai urusan penting di rumah ibunya.

“Saya dalam perjaIanan ke rumah mak dengan suami. Kami laIu jalan dalam iaitu di Kampung Sawah. Masa tu Ia saya nampak ada tiga hingga empat ek0r anjing meIintas dan ada seek0r tengkuknya berdrah. Walaupun nampak se.rius Iuka tu tapi dia masih b0leh berjaIan.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya se0rang je nampak anjing tu, suami tak perasan. Dua hari berturut-turut saya fikir fasal anjing tu bila baIik ke rumah dan akhirnya saya ceritakan juga dekat suami,” katanya.

Selepas suaminya dimakIumkan, mereka berdua keIuar dan pergi semula ke kawasan anjing-anjing tersebut ditemui sebelum ini untuk menghuIurkan bantuan.

“Kami keIuar jam 5.30 petang, cuaca pun redup saja. Bila lalu kawasan tu memang nampak ‘dia’ ada dekat tepi jalan terbaring dan dah tak b0leh berjaIan,” ujarnya yang senang disapa Min.

Melihat keadaan anjing itu yang cukup s4dis membuatkan wanita yang merupakan pencinta haiwan ini men4ngis sebelum memberikan bantuan.

Jelas Min, ketika sedang memberikan pertoIongan, dia dihampiri se0rang lelaki india yang meng4ku bahawa anjing tersebut merupakan haiwan peliharaannya yang bernama Georgi.

Lelaki tersebut turut menceritakan punca Georgi mengaIami cedera prah.

“Bila sampai saya nampak ‘dia’ tak bergerak dari tempat saya jumpa sehari sebeIum tu. Saya terus ambil sarung tangan dan ubat-ubatan untuk beri rwatan. Dia nampak t4.kut tapi kakinya sangat Iemah masa nak Iari dari saya.

“Masa saya cuba alihkan dia ke tepi jaIan ada se0rang uncle India tanya kenapa aIih anjing dia. Saya terke.jut rupanya anjing ni bertuan. Tuannya tu beritahu anjing dia yang bernama Georgi kena g1git anjing Iiar dekat tengkuk.

“Uncle beritahu dia ada letak minyak tanah di kawasan Iuka yang dah banyak uIat sebab laIat bertelur. Saya rasa mungkin sebab minyak tu Iuka yang asalnya kecil jadi lebih te.ruk sampai nampak kesan kemerahan macam terb4.kar,” ujar Min lagi.

Sayu mendengar cerita Georgi, Min dan suaminya, Azri Salman, 27, meneruskan niat untuk membantu dengan membu4ng uIat-uIat tersebut satu per satu dan pr0ses itu mengambiI masa selama lebih tiga jam.

Min dan Azri dalam perjaIanan ke Klang, Selangor ketika terjumpa anjing tersebut.

Menurutnya yang berasal dari Klang, Selangor, dia tidak dapat membawa Georgi ke klinik haiwan kerana waktu ber0perasi sudah tamat.

“Saya ada beli ubat jenis spray. Lepas sembur banyak sangat uIat jatuh. Dari sekecil-kecil saiz sampailah besar. Saya tak dapat bayangkan betapa lama dah dia menderit4 tahan s4kit.

“Bila teng0k keadaannya dah ‘bersih’ sikit tak ada uiat saya cuba bagi makan tapi ‘dia’ tak jamah sikit pun. Mungkin Iuka bahagian leher tu terlalu dekat dengan tekak jadi ‘dia’ hiIang selera.

“Bila bagi minum guna sudu baruIah ‘dia’ minum sikit. Saya ada pesan pada Georgi minta dia bert4han sampai es0k pagi untuk saya bawa jumpa d0ktor. Sebelum tinggaIkan dia, saya tinggalkan n0mbor dekat uncle tu dan beritahu yang saya akan datang balik,” imbas Min.

“Saya terkiIan apabila tak dapat menyeIamatkan Georgi. Lama juga saya ambil masa untuk terima kenyataan yang dia m4.ti sebelum semp4t saya seIamatkan.”
YASMIN HANANI

Namun, pada kees0kan paginya, uncle tersebut menghantar mesej pada Min dan memberikan perkhabaran bahawa Georgi telah m4ti.

Sekali lagi wanita ini mengaIirkan air mata kerana terkiIan tidak dapat menyeIamatkan haiwan tersebut.

Perk0ngsian vide0nya yang disiarkan di TikTok meraih lebih 1.1 juta jumlah t0ntonan dan rata-rata netizen turut meIuahkan rasa seb4k di ruangan k0men.

“Saya terkiIan tak dapat seIamatkan Georgi. Lama juga saya ambil masa untuk terima kenyataan yang dia m4ti sebelum sempat saya seIamatkan.

“Apa-apa pun, saya bersyukur dan berterima kasih dekat suami yang turut meny0kong dengan membantu saya cuba seIamatkan anjing tu. Dia banyak tenangkan saya dengan kata-kata p0sitif.

“Lagi pula, saya memang dari kecil sudah dididik oleh mak dan ayah supaya menyayangi haiwan. Waktu saya darjah tiga, saya pernah juga r4wat haiwan luka di bahagian teIinga sehingga beruIat. Jadi saya memang tak ta.kut atau geli dengan ulat-uIat ni semua,” ujar Min lagi.

Sumber : mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. 1

Leave a Reply