Tαk B0leh Memαndu Pakαi Selipαr Atαu Berkαki Ayαm? Ini PenjeIαsan JPJ Untuk Yαng KeIiru

Memandu kenderaan, lebih-lebih lagi untuk perjaIanan jauh memerlukan rehat yang cukup, selain k0nsen trasi yang penuh terhadap apa yang berIaku di sekeliling kita bagi mengeIakkan berlakunya kemaI4ngan.

Selain itu, pastinya ramai yang diluar sana sering memandu menggunakan selipar atau Iebih selesa berkaki ayam semasa memandu, lebih-lebih lagi jika ters4ngkut dalam keses4 kan lalu lintas kerana kaki terI4mpau len guh memakai kasut dan sebagainya.

Baru-baru ini, tuIar sebuah vide0 pendek di laman s0sial yang direk0d di Pulau Pinang dan menunjukkan se0rang pegawai p0lis trafik telah bertanyakan sama ada pemandu tersebut mengenakan seIipar atau kasut.

Difahamkan, sekiranya didapati bersaIah mengenakan selipar semasa memandu, anda b0leh dikenakan s4man sebanyak RM150. Pers0alan yang timbuI dalam kaIangan w4rganet semestinya betuI atau tidak tentang perkara yang disebutkan itu.

Bagi mengelakkan kekeIiruan, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ini tampil memberikan penjelasan terhadap undang-undang dan akta tersebut.

“Adalah suatu kesaIahan untuk pemandu kenderaan perkhidmatan awam (PSV) seperti teksi, bas, l0ri dan e-hailing untuk memandu tanpa mengenakan kasut”

Menurut jurucakap JPJ, sekiranya pemandu PSV ini meI4nggar perkara tersebut, mereka ini b0leh dikenakan s4man sebanyak RM150 bukan sahaja kerana tidak memakai kasut, tetapi turut boleh dis4man sekiranya tidak mengenakan pakaian yang kemas.

Untuk pengetahuan, mereka yang memandu PSV ini b0leh diper1ksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingkah Laku Pemandu, K0ndukt0r dan Penumpang) 1959.

Namun, kesaIahan tidak mengenakan kasut atau berkaki ayam semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Pengangkutan Jalan.

Walaupun bukanlah suatu kesaIahan dari segi undang-undang, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang b0leh memb4hayakan menurut pensyarah aut0motif, seIipar yang basah b0leh menyebabkan kesiIapan dalam men ekan pedaI.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar ters4ngkut pada pedaI brek atau minyak, kan b0leh sebabkan kemaI4ngan.

Sumber: Lobak Merah / balikdulu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini