“Tak berapa molek tempeIak peniaga Melayu” – LeIaki Kirim Surat Terbuka Kepada Chef Ammar

Baru-baru ini kita dikejvtkan dengan vide0 Chef Ammar mem4rahi beberapa 0rang netizen yang mengkr1tik harga Nasi Arab yang dijualnya.

Vide0 itu mengund4ng pelbagai reaksi daripada netizen, ada yang bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh chef yang pak4r dalam masakan Timur Tengah itu tetapi ada juga yang mer4sakan itu hanyalah adat apabila berniaga.

Bagaimanapun, vide0 tersebut telah menarik perhatian saIah se0rang individu di Twitter yang dikenali sebagai @H_Bakkaniy, dia telah menyuarakan pendapatnya mengenai vide0 tersebut dan seterusnya mengirimkan surat terbuka kepada Chef Ammar.

Dalam surat terbuka itu, pemuda yang bernama Mohammad Faeez Harith itu berkata dia amat terkejvt dengan reaksi dan percakapan Chef Ammar dalam vide0 tersebut, cara Chef Ammar menunjukkan kemar4han juga seakan berbeza seperti apa yang sering dit0njolkan dalam kaca TV.

“Begitulah rag4m 0rang”

Difahamkan, dia juga merupakan se0rang yang mempunyai pengetahuan dalam bidang masakan dan juga merupakan peniaga makanan, disebabkan itu Faeez berkata ia seperti lumr4h meniaga. Malah dia juga pernah dis1ndir orang mengenai cara masakannya.

Peniaga Melayu tiada sistem t4dbir urus yang baik?

Namun, apa yang membuatkan pemuda tersebut sedikit raIat ialah apabila Chef Ammar mula membandingkan dan menempeIak peniaga Melayu lain kon0nnya mereka tidak ada sistem kerja yang baik seperti tadbir urusnya.

Faeez juga berk0ngsi, biarpun dia sekadar mem4sak di rumah tetapi dia juga ada sistem tersendiri bagi memastikan mutu makanan terjamin dan peIanggan berpuas hati.

Harap Chef Ammar lebih pr0fesional

Di akhir thread itu, pemuda itu berharap Chef Ammar boleh bersikap lebih pr0fesional dan tidak menimbuIkan isu perk4uman dalam menghadapi kr1tikan. Banyak cara lain yang b0leh digunakan untuk terangkan sebab harga itu sepadan dengan hasil kerjanya dengan berhemah.

Dia juga meminta maaf kerana terpksa menegur dan mengirim surat terbuka kepada chef tersebut.

Teguran macam ni kan bagus, sedap je dibaca.

Sumber : lobakmerah / baruviral

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini