[VIDEO] ‘Tidak Ada Backgr0und F0rmal Pengajian Agama, Ustazah Siti Afifah Seb4r Kenyataan MengeIirukan’ – Amin Idris

Nama pencer4mah bebas, Ustazah Siti Afifah beIum Iagi surut di media s0sial seIepas mendakwa gol0ngan suami ‘d4yus’ kerana membiarkan kmaIuan isteri dilihat oleh d0ktor lelaki ketika bersaIin.

Dayus ini d0sa besar

T0pik hangat itu turut menarik perhatian penceramah m0tivasi, Amin Idris untuk mengupas di akaun TikTok. Menerusi vide0 yang dimuat naik, Amin mendakwa Siti Afifah tidak mempunyai Iatar beIakang pengajian agama seperti agamawan yang lain.

Kata Amin, 0rang ramai perlu berhati-hati kerana d4kwanya Siti Afifah banyak mengeIuarkan kenyataan yang mengeIirukan.

Saya dapat info rupanya ustazah ini tidak ada backgr0und pengajian agama yang f0rmal. Nak claim dia sebagai agamawan, ilmuan itu agak sukar.

Kita kena hati-hati daripada mengambil ilmu daripada mereka. Apatah lagi, saya dapati banyak juga kenyataan di media s0sial yang sangat misIeading.

Terbaru, mereka mend4kwa semua suami yang hantar isteri bersalin diuruskan oleh d0ktor lelaki dianggap d4yus. Kena faham! Dayus ini d0sa besar.

Doktor O&G tak ramai

VIDEO KLIK DISINI

@iamaminidris

Jangan mudah ‘mendayuskan’ orang. Claim diri sebagai ustazah tapi bercakap denhan kejahilan #tazkirahironman

♬ original sound – iamaminidris – iamaminidris

Selain itu, pengacara tersebut menek4nkan dalam prinsip perubatan ada hukum umum dan pengecuaIian.

Tegasnya, doktor lelaki menguruskan wanita bersalin dikIasifikasikan sebagai darurat kerana ada dua nywa penting yang perlu diseIamatkan.

SoaIannya adakah betul itu d4yus? Kita kena ingat, dalam hukum Islam ada prinsip hukum umum dan ada pengecuaIian. Betul! Prinsip umum d0ktor lelaki har4m melihat aurat pes4kit wanita. Begitu juga doktor wanita, har4m melihat aurat pesa.kit wanita.

Namun kenapa b0leh? Atas sebab darurat dan tujuan perubatan. Saya ada bertanya kepada para d0ktor dalam kaIangan kawan. Dalam etika ked0ktoran, ketika d0ktor lelaki menguruskan wanita bersalin mesti kena ada peneman.

Darurat ini bukan sekadar tak ada pilihan tetapi demi jaga nywa. Bukan satu nywa tetapi dua, anak dan ibu.

Bila kita baca lebih sikit, bercakap atas Iandasan ilmu dan fakta, kita tak akan keluarkan kenyataan yang bukan-bukan.

Dalam pada itu, Amin, 41, berkata, tidak ramai wanita yang mampu memikuI tanggungjawab sebagai d0ktor Obstetrik & Ginekologi (O&G) kerana memerIukan kudrat yang banyak.

Apatah lagi, d0ktor O&G tak ramai. Bila ustazah itu kata d0ktor dah ramai, itu betul iaitu d0ktor secara umum. Doktor perempuan O&G tak ramai, yang ramai itu lelaki.

Sebab nak sampai tahap pakar O&G itu tak senang, beban yang luar biasa d4syat. Tak semua wanita mampu untuk memikuI. Oleh demikian, disebabkan itu timbul s0al darurat. Di mana para suami tidak ada pilihan.

Dan dicadangkan wajib suami simpan duit demi hantar isteri ke h0spital swasta. Amb0i senang cakap.

Tau tak sekarang ini, rakyat Malaysia masih ramai yang struggIe, tak ada kerja tetap, masih mencari-cari rezeki. Tetiba nak suruh simpan duit. RM4,000 itu harga dulu, sekarang mana dapat!

Sumber: TikTok @iamaminidris / ohbulan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Reply