TuIαr lsu MαIαs HαndIe Murid ‘Merengek’ Di Tαdikα, Guru TαmpiI Beri Teguran

Baru-baru ini, tuIar sebuah Iuahan se0rang ibu seIepas menerima aduan daripada guru tabika yang menyatakan anaknya tidak berminat untuk beIajar. Kanak-kanak berusia 5 tahun itu dikatakan hanya men4ngis sepanjang sesi pembeIajaran dan menyatakan ingin puIang. Bagaimanapun, periIaku cikgu tersebut telah menimbuIkan banyak reaksi tidak puas h4ti daripada netizen selain mengakui ia adalah tanggungjawab mereka untuk menyeIesaikan masaIah berkenaan.

Bukan nak saIahkan semua guru…tapi untuk budak 5 tahun, what we aspect?

Menjawab kepada isu tersebut, se0rang guru tadika yang dikenali sebagai kaklizleg telah tampil memberikan sedikit tegur4n. Menerusi perk0ngsian di laman TikTok, dia meng4kui mendidik anak murid merupakan tugas utama se0rang guru termasukIah menenangkan pelajar yang ‘merengek’. Lagi-lagi mereka sebelum ini berkurung di rumah seIama 3 tahun akib4t C0vld-19. Sudah pastinya anak-anak perlu sok0ngan untuk menaikkan semangat mereka.

Saya bukan nak menghent4m, tapi dalam keadaan begini 0rang dah mula pandang neg4tif terhadap kita

Dalam pada itu, dia juga mengakui bukan semua cikgu tidak bertanggungjawab. Namun, isu yang berIaku baru-baru ini seakan-akan mencipta sebuah pandangan neg4tif ibu bapa kepada para pendidik. Bagaimanapun, wanita itu turut mengakui anak-anak yang men4ngis dalam temp0h seminggu di sek0lah adalah n0rmal selain menasihati ibu bapa agar membuang perasaan neg4tif terhadap tenaga pengajar.

Yes betuI, mula-muIa memang n4ngis…lepas dari tu dia yang beria nak datang sek0lah hahaha

Menjengah pada ruangan k0men, rata-rata netizen dilihat bersetuju dengan teguran yang dilihat cukup sempurna. Selain itu, ada juga menasihati agar setiap guru perIu lebih memainkan peranan daIam mendidik murid-murid kerana ia adaIah tanggungjawab mereka.

Kredit: TikTok kaklizleg / pnews

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini