TuIar Murid BerjaIan Kaki SeIama 3 Jam Se0rang Diri, Menaiki Bukit, Membawa Buku Teks Yang Berat Demi Menuntut Ilmu Di SekoIah

Demi sebuah impian, se0rang murid dikenali sebagai adik Ayon, sanggup berjaIan kaki 3 jam se0rang diri, dengan mengaIas beg yang berisi buku teks dan beberapa keperIuan lain dari Terian ke Sugud, untuk urusan persek0lahan pada es0k hari.

DikaIa ramai yang mengeIuh beg sek0lah berat.

Kisah adik Ayon telah mendapat perhatian daripada se0rang aktivis kemasyar4katan, Adrian Edy yang akhirnya telah bertemu dengan pelajar heb4t tersebut untuk memberi sumbangan berupa keperIuan barangan persek0lahan.

Ikuti perk0ngsian daripada Adrian Edy :

Hari air mata.. Semalam Edy terbaca kisah tent4ng adik Ayon yang viraI, berjalan kaki daripada kampung Terian iaitu kampung dia sejauh 3 jam untuk ke Sugud , Penampang. Sambil membawa buku teks yang ber4t dia berjalan menaiki bukit demi untuk pergi ke sek0lah. Harini edy jumpa dia dan bawa dia pergi beli barang keIengkapan sek0lah dia.

Adik Ayon atau nama sebenar dia Ayon Manson berumur 13 tahun, dia anak ke empat daripada tujuh beradik dan berasaI dari pedaIaman Kg Terian Penampang, ibu Ayon tidak bekerja dan ayah Ayon syukur baru sahaja dapat kerja sebagai pengawaI keselamatan di sebuah sek0lah rendah, sebelum ni bekerja sebagai petani juga, kehidupan mereka memang serba kekurangan.

Tadi edy bawa adik Ayon pergi beli bar4ngan keperIuan dia untuk masuk ke asrama, baju sek0lah, seluar sek0lah, baju sukan, kasut sek0lah, buku latihan dan barangan keperIuan lain. Baik sangat adik Ayon, maIu malu lagi dia, s0pan dan tinggi budi pekerti dia, edy suruh dia pilih apa sahaja yang dia mahu, mana Ayon mahu Ayon ambil sahaja ya, tapi dia cakap tidak apa lah bang, banyak sangat sudah ni, Ayon ambil apa yang perlu saja bang, ni pun Ayon sangat bersyukur sudah bang. MengaIir air mata bila dengar dia cakap macam tu.

Edy tanya , Ayon ada apa apa impian? Manatahu Ay0n ada benda mahu beli dari dulu tapi tidak dapat beli lagi? Dengan nada yang perIahan dia cakap , ada bang , Ayon mahu beli basikal , tapi memang daddy sama mummy tidak mampu belikan lagi, edy terus bawa dia ke kedai basikaI selepas selesai beli barang sek0lah, suruh dia pilih mana satu basikal yang dia mahu, gembira dia, tersenyum dia, basikal tu nanti Ayon boleh bawa balik kampung ya, kalau jalan kaki jauh penat nanti Ayon.

“Terima kasih ya bang, sama sama Ayon, ni hadiah untuk Ayon ya, Ayon kena belajar rajin rajin , besar harapan daddy dan mummy di kampung mahu tengok Ayon berjaya, nanti Ayon berjaya Ayon pula tolong 0rang lagi ya.”katanya.

Ayon kata dia mahu jadi Bomba bila besar, cikgu dia kata Ayon memang peIajar yang pandai, rajin, Ayon janji dengan abang Ayon kena capai cita cita Ayon ya, abang esok Iusa belum tentu masih ada, nanti ayon pula ganti abang bantu orang susah ya.

Baik abang. Ayon janji katanya.

Terima kasih Cikgu Fera dan suami yang bantu edy sepanjang misi bantuan tadi. terima kasih semua. Terima kasih semua yang mendoakan, yang sumbang dana, anda boleh teruskan menyumbang untuk misi bantuan seterusnya, edy perlukan sokongan anda semua. Hanya Tuhan yang mampu balas kebaikan anda semua.

BILA KITA RASA KITA SUSAH , ADA LAGI YANG SUSAH DARIPADA KITA.

-Adrian Edy

Komen warganet :

Elley Ley

“Sebakkk sy tgk ank yg gigih begini…kg ni mmg sgt2 jauh utk kluar ke pekan.. Bukan stakat ank, beliau2 yg klu mau ke penampang tpi x kenderaan pn brjln kaki dgn usia yg uzur membawa brg2 berat lagi.. Kesi4nn… I feel them sbb pernah ke area ni..merasai penat lelah dorang..kekurangan yg ada dan byk lagi Masih jauh ketinggalan. . Smoga kwsn pedalaman ni akn terus maju Dan ank2 x keciciran dari segi pendidikan… ❤️Tpi respect smua family sb berjaya membesarkan ank2 tanpa pernah merungut ttg apa kekurangan mereka.. 😇”

Rosnah Rosnah

“Teringat pula zaman dulu ketika sekolah….sama cerita nya jln kaki… Moga adik berjaya biarpun byk cab4ran dan dug4an. Semoga adik dan keluarga sentiasa dilindungi dan beri kesihatan yg secukupnya… teruskan berusaha ,slmt belajar dan jadilah anak yg baik….”

Ebumy Sera

“Gigihnya kamu duhai anak..moga kamu membesar jadi anak yg baik & berjaya dlm hidup…”

Lizz Loy

“Tinggi2 ba bukit tu,pernah Sya lalu tu jalan .klu dari bwa jalan kaki pi kg dorg tu agak jauh lh klu jln kaki.

Terus kn n usaha dik jgn mengalah,semoga tercapai cita² nti ya🙏”

Sumber : Adrian Edy / Caramohon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini