Umur Baru 9 tahun ‘pecah tabung’ Sumbang Van Jnazah. “Nak tol0ng orang sus4h, tak suka tengok 0rang sus4h.”

Kecil-kecil dan cari saham akhir4t, kecil-kecil dah buat buat amal, kerja murni, kita yang bekerjaya dan besar ni bila lagikan??

“Nak tol0ng 0rang susah, tak suka teng0k 0rang susah.” Iitu kata Muhammad Afizal Nor Afizan, se0rang penyumbang cilik dari Petaling Jaya.

Baru berusia sembilan tahun, Muhammad Afizal yang mesra dipanggil ‘Afi’ bukan kanak-kanak biasa. Kelmarin, beliau menyampaikan hasrat kepada bapanya yang juga ahli perniagaan Nor Afizan Ayub, 35, untuk turut sama menyumbang, membeli sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) Starex untuk dijadikan van jn4zah wakaf Amal Valley.

Untuk itu, Afi telah memecahkan tabung simpanannya untuk membeli MPV yang akan diwakafkan sebagai van jnaz4h Amal Valley, yang juga badan bukan kerajaan (NG0) yang memberikan khidmat pengurusan jn4zah secara percuma.

“Saya nak ikut waIid (ayah), nak buat apa yang waIid buat.”

Kata Afi ketika ditemubual Bernama di Teratak Amal Valley di Bandar Baru Bangi dekat sini, sempena simbolik penyerahan kunci van jenaz4h wakaf itu, semalam. Sekali imbas, Afi kelihatan seperti anak-anak biasa tetapi ketika mendengar cerita bapanya, ternyata anak sulung daripada dua beradik itu amat istimewa.

“Pernah dia balik rumah tanpa baju, bila saya tanya mana baju, Afi jawab dia bagi pada orang yang dia tak kenal.”

“Dia memang tak boleh teng0k orang sus4h, orang tak cukup makan.” Kata Nor Afizan yang mula mendedahkan anaknya (Afi) dengan kerja-kerja kebajikan (pengurusan jn4zah) sejak usia empat tahun.

Tidak seperti kanak-kanak lain, Afi juga tidak merasa t4kut untuk membantu bapanya yang juga penyumbang utama dan sukarelawan Amal Valley, untuk menguruskan jn4zah. “Kadang-kadang dia tunggu hingga malam, bantu saya uruskan jn4zah.” Kata Nor Afizan yang menyifatkan sikap anaknya itu berkemungkinan diwarisi daripada rutin keluarganya, termasuk arwh bapanya Ayub Ghani yang selalu membuat kerja kebajikan setiap hujung minggu.

Nor Afizan berkata Allahyarham bapanya mninggaI dunia dua minggu lalu selepas selesai s0lat Subuh. Sepanjang sesi temu bual dengan Afi, penulis merasa amat terkesan dengan perk0ngsian dan hasrat Afi untuk membantu golongan susah dan memerlukan.

Saat beliau bercerita tentang dua sahabat baiknya di sebuah sekolah di Kota Damansara yang dia cuma namakan sebagai Muiz dan Tawfiq, penulis dan bapanya mengaIirkan air mata apabila melihat Afi seb4k berk0ngsi tentang dua rakan karibnya itu.

“Muiz dia anak yatim, selalu tiada duit nak makan jadi saya belanja dia makan. Tawfiq samalah macam Muiz (0rang susah),” Kata Afi yang kelihatan seb4k.

Nor Afizan berkata beliau berk0ngsi cerita anaknya bukannya untuk menunjuk-nunjuk, tetapi ingin membuktikan bahawa umur tidak seharusnya menjadi penghaIang untuk sese0rang itu membuat kebaikan.

Presiden Amal Valley Dr Azfar Hussin, yang menerima sumbangan van jn4zah bagi pihak Amal Valley berkata, van jnaz4h wakaf bernilai RM60,000 yang sebahagiannya hasil sumbangan Afi itu, merupakan van jn4zah ke-15 di bawah kendaIian Amal Valley.

Beliau turut menyifatkan sumbangan itu sebagai istimewa, kerana penyumbangnya baru berusia sembilan tahun tetapi sudah mahu mengikuti jejak bapanya sebagai penyumbang dan sukarelawan, bagi membantu gol0ngan memerlukan.

“Dia (Afi) bukan saja mendengar cerita ayahnya bekerja sebagai sukareIawan tetapi berada di dalam, melihat dan membantu, menguruskan jn4zah.Anak ini tak takut, seterusnya bila dia memberi dia pecah tabung sendiri itu yang kita nampak, eIemen itu menyentuh hati kami sebagai sukarelawan.

Sebenarnya apa kita buat bukan untuk 0rang lain, tetapi kembali kepada kita sendiri,” Kata Dr Azfar. Sebelum mengakhiri sesi temubual dengan Afi, penulis bertanya apakah cita-cita beliau apabila dewasa kelak, Afi menjawab, ‘perdana menteri’.

Sumber: Bernama (Syed Azwan Syed Ali) Via majalah harian / lakarmedia

Apa pendapat Anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Like, Comment, dan Share Halaman CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: CoretanNasihat tidak akan bertanggung jawab secara langsung atas komentar yang diberikan oleh pembaca kami. Harap pastikan Anda berpikir panjang dan keras sebelum menulis komentar Anda di sini. Admin juga tidak bisa memantau semua komentar yang ditulis disini. Semua komentar adalah hak dan tanggung jawab Anda sendiri.

Leave a Reply