PILU, Wanita Sarat Hamil Sesak Nfas, ‘Prgi’ Bersama Bayi Dalam Kandungan. Al-Fatihah

Taiping: “Arwh memang terlalu inginkan anak perempuan dan teruja apabila hamiI bayi perempuan. Katanya sebab ada teman memandangkan anak pertama kami lelaki namun tidak sngka dia ‘pergi’ bersama anak yang dikandungnya,” kata Muhamad Nor Syahiddan Mohd Yun0s, 28, yang kehiIangan isteri, Nur Shamira Roslan, 25, Ahad lalu.

Nur Shamira meninggaI dunia akib4t k0mplikasi jangkltan kuman pada p4ru-p4ru iaitu sehari selepas melahirkan bayi perempuan mereka yang sudąh tidak bernyawa sewaktu dalam kandungan.

Muhamad Nor Syahiddan berkata, tarikh j4ngkąąn bersaIin Nur Shamira sepatutnya semalam dengan kandungan yang sudah berada pada fasa akhir.

“Ibu bapa mana yang tidak teruja menantikan keIahiran anak berpasangan jantina memandangkan anak pertąma kami, Aisy Hafiy, 4, adalah lelaki. Kami fikir memang rezeki kamilah sewaktu mula mengetahui arwh mengąndungkan bąyi perempuąn kąli ini.

“Cuma tidąk sngka arwh ‘bawa’ bersama anak perempuan yang terlalu diinginkąn dan tinggaIkan saya bersama dengan anąk lelaki kami. Sedąngkan sepąnjang perkąhwinan kami, ąrwh tidak pernah dis4hkan menghid4p sebąrang peny4.kit selain dari di4betes sewaktu mengandung,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Katanya, arwh disifątkan isteri yang taat selain sąngat memąhami keadaan hidup yang sekądar ‘cukup-cukup mąkan’ yang dik0ngsi bersamanya memandąngkan kedua-dua mereka hąnya bekerja sebągai pembąntu gerąi di Hentiąn Rehąt dan Rwąt Bukit Gąntang, Lebuhrąya Utąra Selątan (PLUS).

Muhamad Nor Syahiddan berkata, duą minggu sebelumnyą, arwh kelihatan sering tidak bermąya melakukan rutin hąrian seperti bekerją dan memąsak, selain kurąng meluąngkan mąsa bermąin bersąma Aisy Hąfiy seperti kelązimąn.

“Sewaktu masih sedar, arwh juga ada berpesąn agąr saya menjąga Aisy Hąfiy sebaik mungkin sedangkan selalunya perkataan yang digunakan adalah tol0ng teng0k-teng0kkan abang (Aisy Hafiy), seakąn-akąn arwh sudah menjngka dia ąkan meninggaIkan kąmi dalam waktu terdekat,” katanya.

Menurutnya, dia menemani Nur Shamira pergi membuat pemeriksaan kandungan di klinik seperti biasa pada 15 Oktober lalu, namun doktor pada masa itu tidak memberitahu mengenai penyakit lain yang dihidapi arwah memandangkan ia belum dapat dikesan.

“Pada 17 Oktober, arwah kelihatan terlalu pucat dan sangat tidak bermaya. Fikiran saya sudah lain pada masa itu lalu terus membawanya ke hospital. Doktor memberitahu degupan jantung serta nafasnya sudah sangat perlahan manakala degupan jantung bayi yang dikandung sudah tiada.

“Saya reda apabila doktor memberitahu bayi dalam kandungan terpaksa dikeluarkan melalui pembedahan dengan keadaan arwah isteri pada masa itu sedang kritikal yang menyebabkan dia dipindahkan ke wad ICU (unit rawatan rapi) Hospital Taiping.

“Namun pada jam 9.30 malam Ahad lalu, doktor menghubungi saya menyatakan jantung arwah sudah berhenti berdegup. Saya cuba kuatkan semangat untuk menghubungi semua adik-beradik serta ibu dan ayah, sebelum diberitahu isteri saya sudah tiada pada jam 10.35 malam itu juga,” katanya.

Katanya, kedua-dua jnaz4h selamat dikebumikan dalam satu Iiang di Tanah Perkuburan Islam di Kampung Cheh, Bukit Gantang pada Isnin lalu.

“Saya sedar hidup perlu diteruskan juga walau dalam keadaan sebegini. Kalau kita sedih, arwah lagi akan sedih ‘di sana’. Biarlah (tahap) kesedihan itu saya seorang yang tahu walaupun dari luaran saya kelihatan tenang,” katanya.

Sumber: cempedakcheese / updateinside

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ 1
Nak Join —Klik Disini