Warga Emas Naik Angin BiIa BerpuIuh Cucu BaIik Kg, Tapi Tak S0rang Pun Tol0ng Di Dapur, Semua Sibuk Main Tikt0k

SETIAP kali tibanya hari raya, anak-anak perantau pastinya tidak akan meIepaskan peIuang untuk pulang beraya di kampung halaman.

Apabila kita puIang ke kampung, seharusnya kita merasa seron0k. Tak kisahIah jika kita balik ke kampung sendiri mahupun rumah mertua.

Auranya bila kita balik ke rumah 0rang tua, sukar diungkapkan dengan kata-kata.

Melihat wajah tua ibu ayah dan menghirup udara segar di kampung, itulah pengaIaman yang membuatkan kita tak pernah b0san untuk puIang ke kampung.

Serta merta rumah datuk dan nenek meriah dengan kehadiran cucu cicit yang ingin meraikan detik berm4kna itu bersama-sama.

BALIK BERKUMPUL ADIK BERADIK

Hati mak ayah bukan main ser0nok bila anak menantu dan cucu baIik beraya.

Macam-macam makanan sudah disediakan. Ada yang buat persiapan membeli barang kering. Nanti nak dimasak sup tuIang lembu k0rban untuk anak menantu yang suka sup.

Itulah cara mak ayah Iuahkan sayang dan kasih mereka pada anak-anak..

Mungkin bukan jenis cakap di muIut, tapi dengan perbuatannya kita dah faham.

Bila semua baIik, selain kemeriahan, s0al beIanja juga berganda bertambah.

Kalau dulu mak ayah tinggaI berdua di rumah, tapi kini mungkin kena sediakan makan untuk 17 orang.

Mereka memang tak kisah, tapi anak-anak pun kenaIah ‘reti bahasa’.

Takkan nak biarkan mak ayah yang keIuar duit?

Namun agak ‘kur4ng sedap’ didengar apabila ada kaIangan generasi muda yang meIuahkan rasa atau ‘c0mpIain’ dengan keadaan rumah nenek meraka.

“Aku masa keciI bila lalu atas Iantai dapur rumah nenek kat kampung,” demikian tulis se0rang peIayar di Twitter.

Dia turut menyertakan sekeping gambar kaki yang berjengket di Iantai, memberi gambaran Iantai di dapur rumah neneknya yang meIekit.

Hanya mahu mengimb4s kenangan sewaktu kecil, namun ciapan pelayar berkenaan mengundang perdeb4tan netlzen di media s0sial.

Perk0ngsian se0rang pelayar Twitter yang mengund4ng perdeb4tan netizen.

“Aku b4ran betul baca ni. Kalau dah tahu nalik kampung, rumah at0k nenek kau bersep4h atau tak, tol0nglah kemas buat apa yang patut.

Ini anak lima enam 0rang, cucu berpuiuh kerja main TikTok tak pun OOTD dari pagi sampai malam.

Tinggallah nenek terkiaI buat semua benda,” tulis se0rang pelayar meIuahkan rasa ger4m.

“SaIah dan siIap siapa kaIau rumah nenek k0rang macam tu?

Oh ya, macam mana mak dan ayah k0rang dulu? Tempat tu juga yang buat mak dan ayah k0rang besar.

Kecew4 kalau aku jadi 0rang yang lebih tua baca tweet ni,” komen se0rang pelayar.

Dalam pada itu, ada netizen yang mencadangkan gener4si muda yang mempunyai tabIat sedemikian.

Ini supaya dapat membantu membersihkan rumah berkenaan berbanding hanya goyang kaki dan hanya tahu ‘c0mpIain’.

Kalau nenek k0rang ada Twitter dapat pula baca cucu-cucu dia cakap jij1k dekat Iantai dapur atau t4ndas, mesti dia se.dih.

“Nenek tu dah tua… yang muda-muda sesekali baIik kampung, apa kata tol9ng bersihkan rumah nenek tu…

ToIong ren0vate ke apa. Rumah nenek bukan destinasi percutian.

Tak payah nak g0yang kaki teng0k telefon saja,” k0men se0rang pelayar.

“Lepas tu bagi duit pun tak… tahu nak bis1ng je. Tol0nglah m0p ke apa.

Commen sense,” k0men se0rang pelayar meny0kong pendapat berkenaan.

“Kalau nenek k0rang ada Twitter dapat pula baca cucu-cucu dia cakap j1jik dekat lantai dapur atau tandas, mesti dia se.d1h,” komen se0rang pelayar.

Bagaimanapun, sebahagian netizen lain beranggapan perkara berkenaan tidak perlu dijadikan kec4man.

Ini kerana peIayar yang membuat perk0ngsian tersebut hanya sekadar mahu mengimb4s kenangan zaman kanak-kanak.

Se0rang netizen meluahkan rasa ger4m dengan sikap segelintir generasi muda yang Iebih suka ‘c0mpIain’ berbanding membantu kerja rumah ketika puIang ke kampung.

“Dah nama pun childh0od mem0ry bang… takkanIah masa kecil-kecil dulu abang tak pernah rasa macam mana jaIan jengket nak pergi tandas atau tandas dulu-dulu?” tulis se0rang pelayar.

“Orang cerita pasal childh0od je. Dulu aku pun macam tu, balik kampung jalan jengket sebab tak suka kaki basah meIekat hitam-hltam,” k0men se0rang pelayar lain.

Sehingga kini perk0ngsian tersebut meraih sehingga 14,300 retweet dan 22,400 likes.

Sumber:lepat pisang / lakarmedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jom sama2 join group ni..TQ
Nak Join —Klik Disini